Русиф Хюсеинов, съосновател и директор на базирания в Баку аналитичен

...
Русиф Хюсеинов, съосновател и директор на базирания в Баку аналитичен
Коментари Харесай

Енергийното партньорство между Азербайджан и България

Русиф Хюсеинов, съосновател и шеф на основания в Баку изчерпателен институт Topchubashov Center, и Мурад Мурадов, съосновател и зам.-директор на Topchubashov Center
Двустранните връзки сред Азербайджан и България са открити през юни 1992 година, откакто по-рано през януари София призна независимостта на Азербайджан. Връзките сред двете страни се развиват през годините, подкрепени от взаимните визити на държавни глави и министър председатели.
Русиф Хюсеинов, съосновател и шеф на основания в Баку изчерпателен институт Topchubashov Center, и Мурад Мурадов, съосновател и зам.-директор на Topchubashov Center
Двустранните връзки сред Азербайджан и България са открити през юни 1992 година, откакто по-рано през януари София призна независимостта на Азербайджан. Връзките сред двете страни се развиват през годините, подкрепени от взаимните визити на държавни глави и министър председатели.

По време на президентството си Илхам Алиев посети България през септември 2005 година, ноември 2009 година и март 2015 година Последната аудиенция бе изключително значима, защото като докара освен до полемики за енергийни планове и двустранни вложения, а и до Съвместна декларация за стратегическо партньорство сред Азербайджан и България. Бившите президенти Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев посетиха Азербайджан 11 пъти. По време на визитата на Плевнелиев през септември 2014 година се състоя основната гала за " Южния газов кулоар ". Настоящият държавен глава Румен Радев последно бе в Баку през март тази година.
Реклама
Азербайджан и България организират сполучливо съдействие и посредством интернационалните организации. Освен в Организация на обединените нации и другите разклонения на организацията двете страни са членове на Организацията за черноморско икономическо съдействие, която оказа помощ на Азербайджан да подтиква връзките си с страните в Югоизточна Европа, в това число България. София също по този начин интензивно предизвиква усилването на партньорството на Баку с НАТО, както и поддържа разнообразни азербайджански начинания.

Но енергийното съдействие е крайъгълен камък в връзките сред двете страни. Неговите дълбоки основи бяха сложени от плана за " Южния газов кулоар ", от който България бе посочена като съществена част в Съвместното изказване на консултативния съвет, подписано от президента Алиев и Федерика Могерини, тогавашен висш представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността.
Сега газът от Азербайджан покрива 27% от потребностите на България.
Сътрудничеството е изключително значимо освен за вътрешните потребности на София, само че също по този начин и за енергийната сигурност на Европа, която е застрашена от войната в Украйна. България, която е под мощен напън от Русия от десетилетия, стартира своето стратегическо енергийно партньорство с Азербайджан, с цел да понижи зависимостта си от Москва, и построяването на интерконектора Гърция - България е основна стъпка в тази посока. Интерконекторът, който транспортира газ от Азербайджан до България, влезе в употреба от 1 октомври 2022 година след историческа гала в България, посетена от високопоставени фигури, в това число Алиев и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Т ой има общия потенциал да транспоритар 3 милиарда куб. м природен газ годишно, което може да покрие по-голямата част от зимното ползване на сила в България. Половината от този потенциал е плануван да бъде превозен въз основа на дълготрайни контракти, стигащи до 25 години. Тръбопроводът, който се простира от Комотини, Гърция до Стара Загора, България, има капацитета да усили потенциала до 5 милиарда куб. м природен газ годишно след построяването на компресорна станция в Комотини, която ще бъде приключена до 2024 година, и въвеждането в употреба на нов терминал за полутечен природен газ покрай Александруполис. От декември насам потенциалът на интерконектора е съвсем изцяло изпълнен, достигайки 94% единствено месеци след началото на комерсиалната приложимост. Общо 4.875 млн. мегават часа са превозени посредством гръцко-българския газопровод за интервала 1 октомври - 31 декември и до края на 2022 година има 11 регистрирани консуматори на интерконектора. Сега газът от Азербайджан покрива 27% от потребностите на България.
Реклама
Този интерконектор, който Фон дер Лайен назова " изменящ разпоредбите на играта ", ще разреши на България значително да понижи зависимостта си от Русия в кратковременен проект. Тръбопроводът е част от по-мащабните старания за диверсифициране на европейските енергийни запаси на фона на глобите на Европейски Съюз против съветското петролно и газово произвеждане. Българският президент Румен Радев акцентира значимостта на новата газова връзка освен за страната, само че и за целия континент: " Това уверено трансформира енергийната карта на Европа ". Присъствието на Фон дер Лайен на събитието бе удостоверение за значимостта на тръбопровода за цяла Европа. На срещата си преди церемонията двамата водачи подчертаха, че интерконекторът удостоверява цената на стратегическото партньорство сред двете страни и ще го издигне на ново ниво.

Освен стратегическата и практическата приложимост еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон съобщи, че " новият водопровод ще помогне за подсилването на сигурността на доставките за района, в това число Западните Балкани, Украйна и Молдова ". Интерконекторът Гърция - България може да разреши в бъдеще прехвърлянето на водород, когато се смеси с природен газ. Предвид присъединяване на Азербайджан в плана за " Зелен кулоар " дружно с Румъния и Сърбия, това може да бъде още едно измерение в съдействието сред Баку и София в бъдеще.

Друг основен бранш за Азербайджан и България са плановете за съгласуваност. От 1998 година и двете страни са част от TRACECA - Транспортен кулоар Европа-Кавказ-Азия, който цели развиването на ефикасна съгласуваност сред Европа и Китай, и тази концепция в последно време придобива все по-голяма значителност. Модерното Международно комерсиално пристанище в Баку в този момент способства значително за увеличение на директните благоприятни условия в района на Каспийско море. По този случай Международно комерсиално пристанище в Баку и българското държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " си сътрудничат за насърчаването на карго превозването и в двете направления. И двете страни споделят визията на форума за " Сътрудничество сред Китай, Централна и Източна Европа ", който бе ненапълно неактивен за известно време, само че в този момент притегля ново внимание. България е член на този конгрес и със залязването на съветските търговски направления тези сред Черно море и Каспийско море могат да бъдат опция.
Друг основен бранш за Азербайджан и България са плановете за съгласуваност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР