Русев се отрече от показанията си по делото "Иванчева" Временно

...
Русев се отрече от показанията си по делото "Иванчева" Временно
Коментари Харесай

Русев се отрече от показанията си по делото "Иванчева"

Русев се отхвърли от показанията си по делото "Иванчева"
Временно изпълняващият длъжността кмет на регион „ Младост ” Румен Русев се отхвърли от показанията, които е дал в досъдебното произвеждане против отстраненият към този момент кмет Десислава Иванчева. Това той направи на днешното съвещание на Специализирания углавен съд, което стартира с 1 час забавяне поради отсъствието на юриста на третия обвинен и някогашен кмет на региона Петко Дюлгеров, съобщи кореспондент на БГНЕС. В зала той сподели още, че всички преписки са отивали при Иванчева с дребни изключения, където се е бавела тяхната обработка.

Русев сподели също по този начин, че не е участвал на диалог сред Иванчева и вложител, в който тя да изиска подарък за себе си. Той се отхвърли и от показанието си, че с цел да задвижи кореспонденция Иванчева е изисквала да се направи подаяние или да се приложи така наречен обществено корпоративна отговорност.

По отношение на сагата с предприемача Александър Ваклин, Русев сподели, че е трябвало единствено да пресметна РЗП-то на градежа му и удостовери, че не е участвал на срещи с него. На излизане от правосъдната зала той отхвърли да отговори на журналистическите въпроси.

Продължават разпитите на шестима вложители и предприемачи, които са имали взаимодействие с районната администрация.

Светлана Дементиенко е един от очевидците, която за БГНЕС сподели, че преписката за градежа й се бави от април 2017 година до през днешния ден. „ Папката ни беше задържана в кабинета на Иванчева. Оставена без никакво придвижване, въпреки че за самото изговаряне по нашата процедура способен беше арх. Стефан Стефанов. Иванчева не му даваше тази опция като не му даваше и досието ни ”, съобщи Дементиенко. Тя сподели още, че и да я осъждам няма да ми пусне преписката.

„ И по този начин леко ме навиваше да си даря парцела, който да го преотредят за озеленяване без значение, че е избран за застрояване ”, разясни още тя.

Инвеститорът разкри, че търсела вид да го обезщетят с различен терен, само че за 8 месеца не съумяха да намерят подобен имот. Дементиенко пробвала да придвижи преписката си като попитала дали отстраненият кмет желае да ремонтира или построи детска площадка, тогава й споделила стига с тези площадки, само че не поискала нищо в подмяна.

„ След отстраняването на Иванчева, заповедта ми беше подписана, досието беше открита и към този момент процедурата си върви поетапния ред ”, посочи тя, добавяйки, че е претърпяла огромни загуби досега.

Стана ясно още, че взетото решение да бъде изменената мярка на Иванчева от задържане под стража в домакински арест към момента не е стигнала в Апелативен профилиран съд. Решението на Специализирания углавен съд от предишния четвъртък беше протестирано от прокуратурата.

„ Всички очевидци са значими, които са разпитани в хода на досъдебното произвеждане. Ще изчакаме изговаряне на въззивната инстанция. Очакваме анулация на определението, откакто го протестираме. След като един път е имало подозрение, че тя може да окаже напън върху очевидците в този момент няма за какво това да отпадне като опция ”, разясниха от държавното обвиняване и прибавиха, че не могат да сключат съглашение със арестуваните поради тежестта на закононарушението, в което са упрекнати.

БГНЕС напомня, че Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и някогашният кмет на региона Петко Дюлгеров бяха арестувани при акция на 17 април. Повод за нея беше следствие за рушвет от 70 000 евро, даден на Иванчева от строителния бизнесмен Александър Ваклин. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР