Русенци споделят, че миризмата е най-силна сутрин и след дъждМалко

...
Русенци споделят, че миризмата е най-силна сутрин и след дъждМалко
Коментари Харесай

Продължава да се носи зловоние в района с опасните отпадъци край Хиподрума

Русенци споделят, че миризмата е най-силна заран и след дъжд

Малко повече от месец, откакто всички контролни органи и институции – Регионална инспекция за опазване на околната среда, полиция, ДАНС, реагираха на сигнал за заровени рискови боклуци край Хиподрума, ревизира на място каква е обстановката все още. От екоинспекцията към този момент оповестиха, че, каквито подозрения имаше в началото, само че към момента съставът им се открива.

Ямата, в която бяха открити варели и чували с въпросното химическо вещество, към този момент е заровена. По информация от хората в региона няколко дни полиция и криминалисти са правили следствени дейности, като регионът е бил отцепен и не са се допускали външни хора. Впоследствие на притежателя на варелите е било позволено да ги извади от изкопа и да ги прибере назад в парцела, който употребява чартърен. Притесненията на хората са, че не всичко е било извадено от ямата, а част от варелите и веществата са останали там. Те споделят, че откакто е била вдигната блокадата, е паднал дъжд и зловонието е обхванало още веднъж региона.

Проверка на медията установи, че към момента има характерната миризма, и то много преди да се стигне мястото, където бяха заровени и където е селскостопанския двор с варелите. Тъй като обстановката с тези миризми е повече от година, не е изключено да има и други сходни заровени боклуци. Затова има концепция да се направи проучване на региона и да се потърсят и други такива „ горещи точки “, откъдето се носи зловоние.

По неофициална информация, при осъществените инспекции в постройките са били открити отпадъчни субстанции от производствата на две огромни русенски компании. Не е изключено да става въпрос за всеобщо нерегламентирано закопаване на боклуци. Образувано е досъдебно произвеждане, което да откри дали това е по този начин.

Регионална инспекция за опазване на околната среда са взели проби от почвите, а полицията е взела проби от самото вещество. Те са изпратени в профилирана лаборатория в Германия, която да обясни типа му.

Работещите и живеещите в региона имат намерение в идващите дни да провеждат подписка и да подадат групово сигнал към прокуратурата от свое име. Той ще бъде настрана от процедурите, които са задействани от институциите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР