Русенска опера ще представи във вторник детската оперета от Жул

...
Русенска опера ще представи във вторник детската оперета от Жул
Коментари Харесай

Детската оперета Думите на мама ще се играе в Русе

Русенска опера ще показа във вторник детската оперета от Жул Леви " Думите на мама ", по текст на Сабина Тянкова. Началният час на представлението се трансформира от 19 на 14.30. Играна е за първи път в България през 1982 година на сцената на Окръжен юношески дом Русе.

Оркестрацията и режисурата са на Пламен Райков.Диригент е също Пламен Райков.Участват възпитаници от учебно заведение " Иван Вазов " Русе. Консултант е Мариян Савов, сценографията и костюмите са на Валентин Токаджиев.Участват възпитаници от учебно заведение Иван Вазов,училище Любен Каравелов и учебно заведение Отец Паисий в Русе.

Сътрудници са Нели Пенчева и Мария Джурова преподаватели по музика в горните класове на упоменатите учебни заведения.Участва и дребен оркестър музиканти- квинтет от Русенска опера. Спектакалът на 16 октомври. е втори за тази година,първият се игра на 18 май. Основната тематика в либретото на оперетата е другарството и фамилията, в което децата би трябвало да слушат родителите си.

Деца играят на полянката пред къщата на Яна (главната героиня). Те пеят за слънцето, за детското равнодушие и по тази причина, че при тях е радостно. В един миг майката на Яна излиза с нейното братче на ръце и го подава на момичето с думите: " Аз ходя на пазар. Пази, братчето си! " Яна взема дребния си брат и се чуди какво да прави, защото на нея още ѝ се играе.

Тя не помни майчината повеля, оставя дребното момченце единствено, и се включва в заниманието на другите. Залисана в игри, тя не вижда по какъв начин няколко врани сграбчват братчето ѝ и го отнасят, с цел да го създадат тяхно братче. Играта свършва.

Яна отива да вземе момченцето и като вижда, че го няма там, където го е оставила, хуква да го търси. В напъните ѝ да го откри ѝ оказват помощ - Ябълката, Щъркелът, Таралежът и Калинката. Те дружно прогонват враните и Яна се връща у дома с братчето си.

Тя признава на майка си, че го е изгубила, само че го е намерила благодарение на приятелите си и дава обещание на своята майка постоянно да я слуша. Думите на мама са златни!
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР