Русе ще има летище, а преминаването на пътници и товари

...
Русе ще има летище, а преминаването на пътници и товари
Коментари Харесай

Събев: Русе ще има летище, а преминаването през ГКПП Дунав мост ще бъде облекчено

Русе ще има летище, а прекосяването на пасажери и товари през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост " ще бъде облекчено.

Това съобщи в крайдунавския град министърът на превоза и известията Николай Събев след състоялата се полемика на тематика " Развитие и бъдеще на въздушния и сухопътния превоз в Русе и района ", предава Българска телеграфна агенция.

Той сподели, че е удовлетворен от срещата, на която са получени доста стойностни оферти.

" Предстои ми среща с министъра на финансите. На нея ще му кажа, че това не е държавна помощ, а ангажимент на страната за развиването на инфраструктурата, с цел да получим финансирането, от което община Русе има потребност. Необходими са към 2,6 млн. лв.. Сумата не е толкоз огромна ", сподели Събев.

По време на полемиката кметът на Русе Пенчо Милков съобщи, че страната би трябвало да обърне погледа си към Северна България и към Русе.

" Летището не е единствено фантазия, то може да се възвърне. Ние започнахме, само че би трябвало съответна помощ от страната ", сподели Милков.

Председателят на Асоциацията на българската авиационна промишленост Тодор Иванджиков изясни, че летището има добре непокътнати терминал и писта. То елементарно може да се възвърне.

" Работихме в последните месеци, с цел да намерим оптималната форма, с цел да възстановим това летище ", сподели Иванджиков.

Янко Иванов, притежател на самолетна компания " Гъливеър ", който е декларирал желание да реализира постоянни пътнически полети сред Русе и София, изясни, че летището е годно за употреба.

" Кацнахме със аероплан тази заран на летището. В 8.00 часа бяхме на Летище София. В 8.30 часа излетяхме, а в 9.15 часа бяхме на летището в Русе. Искаме да дадем опция в рамките дневно, в границите на час, да стигнете от Русе до София и да си свършите дадената работа ", сподели Иванов.

По мотив интензивния трафик на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост " и опашките от камиони Събев изясни, че в Русе ще бъде прибавен пилотен план, който ще включва облекчени процедури за прекосяване на пасажери и товари през граничния пункт.

" Това са разнообразни дребни ограничения, които като използван в система, ще получим ускоряване ", съобщи Събев.

Той сподели, че в този момент остава да се свърши писмената работа.

" Да се подготвим и да имаме доста съществени причини, с цел да получим поддръжката на сътрудниците от Министерския съвет. Ако в Русе планът е успешен и има добър резултат, неотложно ще стартираме същите дейности и по другите гранични пунктове ", сподели министърът.

В отговор на журналистически въпрос Събев съобщи, че всички състезания за заемане на управителни длъжности, оповестени в Министерството на превоза, ще бъдат спрени.

" Това е и по отношение на съдружното съглашение, че назначението на управителни длъжности във всички ведомства, би трябвало да бъде координирано с съдружните сътрудници. Но има и нещо друго - ние доста държим всички управителни фрагменти в Министерството на превоза да са годни, да имат качествата и мощната мотивация да вършат промени. Само аз няма по какъв начин да го направя. Трябва да имам сътрудници и съидейници, и дружно да създадем промяната. За сътрудниците, които са кандидатствали по оповестените състезания, апелирам да запазят самообладание и да аплайват отново, защото ще има лека смяна в изискванията ", сподели Събев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР