Румен Радев започва мандата си с традиционно високо доверие от

...
Румен Радев започва мандата си с традиционно високо доверие от
Коментари Харесай

Радев влиза с висок рейтинг във втория си мандат. Стартов кредит на подкрепа и за правителството

Румен Радев стартира мандата си с обичайно високо доверие от 58,5% и с съмнение от 32,1% и остава най-харесваната фигура в политическия живот у нас – с най-голям позитивен рейтинг (доверие минус недоверие), оповестиха от " Галъп интернешънъл ". Социологическата организация цитира данни от собствено представително проучване, извършено измежду 805 пълнолетни българи сред 6-ти и 14-ти януари по метода " лице в лице ".

Доверието в държавното управление се покачва до 44,9% и е по-високо от недоверието (39%). Това се случва за пръв път от началото на първия мандат „ Борисов “ през 2009 година насам и демонстрира " акумулиране на вяра за завършек на политическата рецесия. ", регистрират социолозите от " Галъп "

Високи обаче са икономическите страхове, демонстрира изследването. 86,4% чакат растеж на цените, откакто години наред този индикатор се движеше под 70%, а за последно беше доближил 90% в края на първия мандат „ Борисов “ и последвалите митинги във връзка високи цени. Има законосъобразен за начало на мандат растеж и в доверието в Народното събрание и то доближава 31,9%, при спадащо съмнение (56,9%), прецизират социолозите.

Позицията на обществото ни във връзка с Северна Македония се втвърдява и през януари 15,3% не желаят Северна Македония да стартира договаряния при никакви условия, 60,8% – единствено в случай че извърши контракта си с България, а 7,6% не слагат условия. В края на 2020 година, доста по-сериозен беше делът на колебаещите се – който в този момент се прелива към сдържаната във връзка с Скопие, а не към въодушевената, алтернатива, демонстрират данните.  

Високо институционално доверие на прага на втория мандат президента

Румен Радев встъпва в първата от петте години на втория си мандат с заявено доверие от 58,5% от българите и отрицание от 32,1%. Останалите не могат да преценяват. Така рейтингът на президента (одобрение минус неодобрение) на прага на новия мандат е +26,4. Институцията е една от дребното в страната с позитивен рейтинг (наред с институции като армията, полицията и църквата), а фигурата на президента е с най-голям рейтинг измежду останалите политически фигури в страната. Личното доверие в Румен Радев се движи близо до институционалното.

Останалите фигури с позитивен рейтинг в последните месеци са Кирил Петков, с растящо доверие, типично за нововстъпващ министър председател и ново лице в политиката, Стефан Янев, Асен Василев (също с възходящо доверие) и Илияна Йотова. 

Личното доверие във вицепрезидента Илияна Йотова също е високо на фона на обичайните за нашето общество отрицателни настройки към политическите фигури в страната. През декември 44,2% от българите показват персонално доверие към нея, 41,2% споделят, че нямат доверие в нея, а останалите се двоумят. Минимален дял от българите не са чували за Илияна Йотова. Така рейтингът е +3.

На базата на опита сие в следенето на трендовете в доверието към президентската институция от 90-те години насам от " Галъп " разясняват, че. Механизмът на избор и конституционната роля на президента допускат високо публично доверие в тази институция. " Националният опит обаче демонстрира, че това високо в началото доверие, особено за встъпването в служба на всяка нова президентска двойка, постоянно бързо се изчерпва с напредването на мандата. На този декор стабилно високите равнища на доверие в първия мандат на Радев – без основни спадове – му отреждат едно от най-благоприятните места измежду президентите до момента ", допълват от социологическата организация.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР