Румен Радев провежда консултации с представители на парламентарната група на

...
Румен Радев провежда консултации с представители на парламентарната група на
Коментари Харесай

Освен съставянето на кабинет, има и други важни задачи

Румен Радев организира съвещания с представители на парламентарната група на " Демократична България ".

" В парламентарната република парламентарно показаните политически сили са призвани да излъчат болшинство за основаване на работещо постоянно ръководство. Те имат ангажимент и за неговия надзор. Тук няма дребни и огромни партии, тъй като отговорността е обща. На последните избори българските жители не гласоподаваха доверие на нито една партия да ръководи сама. Напротив – Народно събрание е фрагментирано и това прави напъните за лъчение на болшинство за решение на значимите проблеми в българското общество – сложен, само че не и неосъществим въпрос. Следя със угриженост протичащото се в българския парламент и ви убеждавам, че не това чакат българските жители ", уточни президентът. 

По думите му пред Народното събрание стоят и доста други значими задания, с изключение на съставянето на кабинет. „ Следя със угриженост протичащото се през последните дни и ви убеждавам, че не това чакат българските жители. Това, което чакаме всички -  консолидация за намиране на сполучлива формула за сформиране на ръководство и за решение на значимите проблеми – отива в друга посока. В посока повишаване на борбата и начертаване на нови разграничителни линии ”, безапелационен бе Радев.

„ Това са следващите съвещания в един все по-труден свят и по-трудна обстановка ”, съобщи водачът на „ Демократична България ” Христо Иванов. Според него възможностите за сформиране на кабинет ще е мъчно.

„ Аритметиката демонстрира, че не по-малко от три партии са нужни за съставянето на кабинет. За да е устойчиво обаче държавното управление, се изисква слагане на цели и основаване на структура и атмосфера, която да увери българските жители, че това не е безпринципна колекция, която е там единствено, с цел да усвоява властта ”, добави той.

Иванов уточни, че сред основните приоритети на " Демократична България " са правосъдната промяна и рационален стопански курс. “Ние не сме измежду мандатоносителите, опитваме се да бъдем градивни. Измененията в Изборния кодекс, които бяха обявени, демонстрираха, че не са извлечени уроците. Всички би трябвало да се успокоим и да си напомним какъв е дневният ред и да се опитаме посредством разговор да решим по този начин създалата се обстановка ", уточни Иванов. 

Лидерът на ДБ подчерта, че тяхната цел по тематиката с оръжията за Украйна е била политическата власт да получи поддръжка от Народно събрание и да реши какво може да се даде. “Конфликтът е част от дълготрайна политика на Путин по реконструиране. Способността да покажем, че носим съюзническа отговорност, е доста значима ”,  съобщи той. 

„ Най-важният ни ангажимент към НАТО е да можем да поддържаме нашите отбранителни качества. Вие казвате, че ще дадем оръжие на Украйна, само че ще получим такова от Алианса, както са създали други страни. Как си го представяте? ", попита Радев. 

" Никога не сме обвързвали тези два процеса. Никога не сме казвали първо даваме, след това - получаваме. Лошото е, че поредност от държавни управления отхвърлиха да са дейни и трябваше да се намеси Народното събрание. Вие пък месеци наред твърдите, че сходно решение ще ни вкара във война. Не трябваше ли тогава да свикате КСНС и да ни запознаете с информацията за съответните опасности за България от тази война ", уточни от своя страна Иванов. 

" Още февруари превантивно свиках КСНС. Националната сигурност изисква извънредно отговорно отношение, не търпи аматьорски осъществявания, изисква гаранции ", отвърна президентът.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР