Румен Гайтански – Юнг, известен като Вълка, е получил 46

...
Румен Гайтански – Юнг, известен като Вълка, е получил 46
Коментари Харесай

Вълка прибрал в лична сметка 46 милиона от ББР, купил яхта за над 1 милион евро

Румен Гайтански – Юнг, прочут като Вълка, е получил 46 милиона лв. дивиденти от компанията “Био Майнинг ” откакто по сметката й влизат 103.5 милиона лв. от необслужван заем от Българската банка за развиване (ББР). Над един милион лв. са платени за първокласна моторна яхта, демонстрират банкови разпечатки. Оказва се, че гаранция по заема е станал фиктивен контракт с Главболгарстрой за доставка на строителни материали. Това написа в свое следствие на.

Кредитът за 150 милиона лв. се води най-големият в историята на държавната насърчителна банка. Това е и един от няколкото огромни съмнителни заеми от ББР, раздадени по времето, когато тя беше ръководена от Стоян Мавродиев. За него се разбра от служебния министър на стопанската система Кирил Петков през 2021 година.

Хронологията на събитията демонстрира, че ББР отпуска милиони са за новосъздадената компания “Роудуей Кънстракшън ” АД. С парите тя желае да придобие 90% от акциите на “Пътстройинженеринг ” АД, които се държат от “Био Майнинг ” АД с главен акционер Румен Гайтански – Вълка.

Гаранция по заема става контракт с “Главболгарстрой ” за доставка на жп баласт от 02.07.2018 година Както отбелязва Капитал, този контракт с “Главболгарстрой ” е основен, с цел да се оценят активите на компанията. При цена 35 лева на звук и най-малко 70 хиляди тона месечно до 2028 година, с уговорка “вземай и плащай ”, той подсигурява на компанията 2.45 млн. лева месечен доход, най-малко на хартия. Стъпвайки на този контракт, външният оценител “Адванс експертни оценки ” прави оценка “Пътстройинженеринг ” на 130 млн. лева

Година по-късно, на 17.06.2019 година, ББР подписва контракта за заем с “Роудуей Кънстръкшан ”, като договорът с “Главболгарстрой ” е заложен като предстоящ доход. Плащанията по него от страна на “Главболгарстрой ” е трябвало да постъпват в сметката на “Пътстройинженеринг ” АД в ББР.

Договор обаче няма. Той е преустановен от страните “Главболгарстрой ” и “Пътстройинженеринг ” на 10.07.2018 година, единствено няколко дни след сключването му. Но е показан в ББР като гаранция за заплащането доста месеци откакто е преустановен.

Идва рецесията с COVID-19 и “Роудуей Кънстръкшан ” се възползва от облекченията, с цел да не си заплаща вноските по заема. Чак през декември 2021 година банката схваща, че заплащания по този заем няма да има, защото… няма контракт. Научавайки за това шикалкавене, бившето управление на ББР подава сигнал за закононарушение в последните дни на 2021 година

Какъв е пътят на парите и по какъв начин се стига до закупуването на скъпата яхта от Румен Гайтански- Вълка - четете в следствието на.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР