Румънското министерство на отбраната съобщи, че тази сутрин е бил

...
Румънското министерство на отбраната съобщи, че тази сутрин е бил
Коментари Харесай

Откриха кратер от дрон в Румъния

Румънското министерство на защитата заяви, че тази заран е бил открит кратер от дрон " с допустима детонация при конфликта " в зона с растителност в югоизточния окръг Тулча, съобщи Аджерпрес.

Кратерът е открит наоколо до десния бряг на ръкава Килия на река Дунав на към 3 километра западно от село Плауру, наоколо до което и по-рано бяха открити остатъци от дрон.

Министерството посочи, че са взети ограничения за обезпечаване на сигурността в зоната и са известени способените структури за взимане на проби и осъществяване на следствие според процедурите. Ведомството добави, че продължава задачите по наблюдаване на въздушното пространство и изследване в зоните, в които може да съществуват опасности при сходни обстановки.

Министерството на защитата съобщи, че осъжда изрично офанзивите, осъществявани от Руската федерация против обекти и детайли на гражданската инфраструктура на украинските пристанища на река Дунав. " Тези офанзиви са неоправдани и в тежко несъгласие с разпоредбите на интернационалното филантропично право ", акцентира институцията.

В сряда, 11 октомври, съветските сили продължиха офанзивите против украинска пристанищна инфраструктура наоколо до границата сред Украйна и Румъния, отбелязва организацията.

Министерството означи, че в подтекста на снощните офанзиви е следило в действително време въздушната обстановка в зоната си на отговорност и при засичането на групите дронове, които се насочвали към украинските пристанища, са задействани процедурите за въздушна полиция. Същевременно Главният инспекторат за изключителни обстановки е бил известен от 23.20 часа нощес за опасности да бъдат наранени намиращите се наоколо до границата зони на окръзите Тулча и Галац, съобщи Българска телеграфна агенция. 

След получени от Граничната полиция известия за вероятен конфликт на територията на Румъния наоколо до село Плауру, окръг Тулча, екипи на министерството на защитата в съдействие с други институции са пристигнали на мястото. Около 5.00 часа сутринта екипите са разкрили кратер от дрон, зародил вследствие на допустима детонация при конфликта, се отбелязва в известието.

Румънското министерство на защитата удостовери за първи път на 6 септември, че " детайли, които може да са елементи от съветски дрон ", са паднали на територията на страната, откакто Киев заяви няколко дни по-рано, че разполага с данни за рухването на съветски дрон на територията на Румъния. По-късно Букурещ заяви за още няколко сходни случая.

Министърът на защитата Анджел Тълвар съобщи през вчерашния ден пред Народното събрание, че " територията на Румъния не е била обект на съветските дронове, които паднаха в окръг Тулча " и че те са попаднали на територията на Румъния инцидентно, откакто са били ударени от украинската противовъздушна защита.

" Не сме открили планове в нито една от тези обстановки, територията на Румъния не е бил визирана, а попаденията са били от инцидентен темперамент ", уточни министърът. Той сподели, че техническата експертиза на откритите фрагменти от дронове в зоната на делтата на Дунав е завършила и отчетът е изпратен на Главна прокуратура.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР