Румънският премиер Николае Чука призова към осмисляне на миньорските походи

...
Румънският премиер Николае Чука призова към осмисляне на миньорските походи
Коментари Харесай

Румънският премиер говори за един от най-болезнените моменти в историята на страната

Румънският министър председател Николае Чука прикани към осмисляне на миньорските походи от 1990 година, тъй че румънското общество в никакъв случай повече да не става жертва на измама и подправена агитация, оповестява осведомителният уебсайт Зиаре, съобщи Българска телеграфна агенция.

Днес се навършват 32 години от „ един от най-болезнените моменти “ в посткомунистическата история на Румъния, уточни министър председателят Николае Чука. След парламентарните избори в Румъния през 1990 година, стачкуващи, подкрепящи опозицията, се настаниха на Университетския площад в центъра на Букурещ и упорстваха за оставка на държавното управление. В интервала 13-15 юни опозиционните митинги бяха потушени благодарение на полицейски сили и пристигнали в столицата миньори от въгледобивния регион Долината на река Жиу, предвождани от Мирон Козма. Тогавашният румънски президент Йон Илиеску благодари обществено на миньорите за намесата, с което си навлече рецензии вкъщи и в чужбина.

В посланието си във връзка годишнината румънският министър председател Николае Чука означи, че демонстрацията на Университетския площад, проведена от гражданското общество против неокомунизма, е била потушена по подстрекаване на едни румънци против други румънци. „ Румъния към момента търсеше пътя към същинската народна власт. За тези, които са родени по-късно, събитията от пролетта и лятото на 1990 година съставляват страница от най-новата история, за която имам вяра, че сме длъжни да се замислим, тъй че румънското общество в никакъв случай повече да не става жертва на диверсии и подправена агитация ", се споделя в посланието на премиера.

По думите му в този момент Румъния разчита на стабилността и сигурността, които обезпечава участието в Европейски Съюз и НАТО. Според Николае Чука " сложният подтекст, основан в международен мащаб от военната експанзия на Русия против Украйна, ни задължава да останем внимателни, да филтрираме обективно всяка информация, да осъзнаваме нездравословния темперамент на диверсиите, насърчавани от множеството модерни осведомителни канали, и не на последно място - да пазиме и зачитаме правата на жителите ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР