Румънският премиер Марчел Чолакуотправи серия критики към австрийския канцлерКарл Нехамерзаради

...
Румънският премиер Марчел Чолакуотправи серия критики към австрийския канцлерКарл Нехамерзаради
Коментари Харесай

Румънският премиер предложи на Австрия да обмисли да излезе от Шенген

Румънският министър председател Марчел Чолакуотправи серия рецензии към австрийския канцлерКарл Нехамерзаради съпротивата му против участието на Румъния в Шенген, съобщи Дарик с позоваване на организация Аджерпрес.

В ефира на телевизия Антена 3 СиЕнЕн (Antena 3 CNN) Чолаку сподели, че Румъния би трябвало да изиграе до дъно възможностите си за присъединение към Шенгенското пространство, като в тази връзка предложи, в случай че австрийският канцлер Карл Нехамер резервира позицията си срещу присъединение на Румъния, Австрия да обмисли опцията да напусне Шенген, оповестява Аджерпрес.

В коментар нашансовете на странатаза присъединение към Шенгенското пространство румънският министър председател още веднъж съобщи, че съпротивата на австрийския канцлер е неоснователна. „ Не Австрия и не австрийците, а канцлерът Нехамер даде доста ясно да се разбере, че не е склонен, без никакво съображение “, съобщи Марчел Чолаку.

Той напомни, че на неотдавнашната среща на европейските социалисти в Малага, Испания, е била призната резолюция в поддръжка наприсъединяването на Румъния и Българиякъм Шенгенското пространство. Чолаку акцентира, че всички водачи социалдемократи, без изключение, поддържат незабавното присъединение на Румъния и България.

Румънският министър председател показа, че е получил уверения отпремиера на Испания Педро Санчес, чиято страна ръководи сега Европейския съвет, както и от немския канцлер Олаф Шолц, че ще създадат всичко, което зависи от тях, по въпроса за присъединението на Румъния и България.

Чолаку разяснява и резолюция на Европейската национална партия (ЕНП) по отношение на присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство, като уточни, че ЕНП също е призовала австрийския канцлер да промени позицията си.

Според румънския министър председател обаче „ това е прекомерно малко “. Той разяснява, че политическото семейство на ЕНП би трябвалода изключи австрийския канцлер, откакто не е склонен с болшинството в ЕНП. Чолаку даде образец с премиера на Словакия, който е бил изключен от фамилията на европейските социалисти и демократи, откакто е направил изказвания в поддръжка на съветския президент Владимир Путин.

По думите на Чолаку австрийската страна е минала алена линия по въпроса за Шенген.

„ Разбирам положителните планове, само че преминахме алена линия, към този момент не приказваме за положителни планове. (…) На първо място, това е оскърбление за всички румънци – и в страната, и отвън нея. Това е неправда. (…) Аз знам, че Румъния заслужава да бъде в Шенгенското пространство (…) “, съобщи Чолаку.

Коментирайки съпротивата на австрийския канцлер, румънският министър председател загатна, че това може да се дължи на въздействие извън, и по-конкретно на съветския президентВладимир Путин.

„ Господине, не си с нас, споделя ти го Комисията, споделя ти го Съветът, споделя ти го Европейският парламент, споделя ти го твоето европейско семейство, цяла Европа споделя, че мястото на Румъния е в Шенгенското пространство, а ти казваш „ не “. Означава, че някой различен те направлява. Господине, в случай че те направлява Путин, тъй като продължаваш да внасяш газ от Русия, напусни нашето семейство. Тръгни си ти от Шенген. “ - сподели Марчел Чолаку, представен от Аджерпрес.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР