Румънският парламент отхвърли проектозакон, който щеше да позволи на политици

...
Румънският парламент отхвърли проектозакон, който щеше да позволи на политици
Коментари Харесай

Без амнистия за корумпирани политици в Румъния

Румънският парламент отхвърли проектозакон, който щеше да разреши на политици да избегнат затвор по обвинявания в корупция. Депутатите гласоподаваха със 177 против 1 гласа за отхвърлянето на предлагането, което бе импортирано от Социалдемократическата партия.
По време на изборите за Европейски парламент на 26 май, румънските жители гласоподаваха и на референдум, с който се опълчиха на въвеждането на закона, който да оневини и амнистира всички пандизчии, които излежават присъди до 5 години при случаи, в които не са били наказани за тежки закононарушения. Критиците на предлагането се оповестиха за неговото отменяне, защото то би облагодетелствало главно политици от ръководещата Социалдемократическа партия. Сред тях е и някогашният водач на партията Ливиу Драгня, който излежава присъда от 3 години и половина за корист с власт, написа още Свободна Европа.

Спирането на закона стана допустимо и откакто социалдемократите изгубиха болшинството си в Народното събрание. До това се стигна, откакто дребният сътрудник в ръководещата коалиция - Алиансът на либералите и демократите, се отдръпна от властта. Като причина тогава бе изтъкнато нежеланието на по-голямата партия в обединението да съгласува редица решения с сътрудниците си. Напрежението се изостри още повече, когато социалдемократите издигнаха за претендент за президент сегашния министър-председател и водач на партията – Виорика Дънчила.

Откакто съдружното държавно управление пристигна на власт в Румъния през 2016 година бяха направени редица законови и кадрови промени, които заплашиха правосъдната самостоятелност на страната, съгласно редица интернационалните институции. Едно от решенията на държавното управление бе отстраняването на Лаура Кьовеши от поста основен прокурор на Националната дирекция за битка с корупцията. Промените провокираха и редица митинги в северната ни съседка.

Правителството бе подложено на критика неведнъж и от разнообразни европейски институции, съгласно които измененията, в това число проектнозакона за прошка, който в този момент бе отритнат, ще върнат Румъния обратно в развиването ѝ. Стигна се даже и до искане за наказания, защото страната не пази върховенството на закона.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР