Румънският парламент гласува вот на недоверие на правителството на Сорин

...
Румънският парламент гласува вот на недоверие на правителството на Сорин
Коментари Харесай

Румъния в криза. Правителството на Гриндяну падна

Румънският парламент гласоподава избор на съмнение на държавното управление на Сорин Гриндяну. Така кабинетът с мандат на Социалдемократическата партия (СДП) оцеля едвам 6 месеца.

Вотът на съмнение против Гриндяну беше иницииран от СДП. Партията отдръпна политическата си поддръжка за държавното управление на 14 юни, само че министър председателят отхвърли да подаде оставка, което докара до вота.

Според СДП, в първите 6 месеца от ръководството, кабинетът на Гриндяну не е спазвал управническата стратегия на партията.

Предложението за гласуването пристигна от двете партии в ръководещата коалиция - СДП и Алианса на либералите и демократите, които имат болшинство от 247 депутата в 465-местния парламент.

Гласуването беше скрито, а в него не участваха депутатите от опозиционните партии, в това число тези от най-голямата Национална демократична партия (НЛП).

Кабинетът на Гриндяну имаше къса, само че извънредно спорна история

Той провокира всеобщи митинги в северната ни съседка по-малко от месец след встъпването ви в служба. Причината бяха проекти за намаляване на антикорупционното законодателство на страната, директно обслужващи интереса на водача на СДП Ливиу Драгня, разследван за злоупотреби и ощетяване на страната с 24 000 евро.

Плануваните промени изкараха стотици хиляди румънци на най-масовите демонстрации от рухването на социалистическия режим в страната. В размирния февруари държавното управление оцеля след избор на съмнение, пожелан от опозицията.

Няколко месеца по-късно самият Драгня смъкна политическото си доверие от Гриндяну, който беше и изключен от СДП.

Социалдемократите внесоха вота на съмнение против личното си държавно управление на 18 юни, като до последно не беше ясно дали той ще получи нужната поддръжка. Опозицията отхвърли да взе участие във вътрешнопартийните битки. Според някои спекулации в медиите, Драгня е заплашвал до последно депутати от партията с изключване, в случай че не поддържат свалянето на кабинета.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР