Румънският Конституционен съд отхвърли промени в наказателния кодекс, направени от

...
Румънският Конституционен съд отхвърли промени в наказателния кодекс, направени от
Коментари Харесай

Конституционният съд на Румъния отхвърли спорни промени в наказателния кодекс

Румънският Конституционен съд отхвърли промени в наказателния кодекс, направени от ръководещите социалдемократи, които щяха да прекратят доста антикорупционни каузи, съобщи " Ройтерс ".

Решението идва в сензитивен миг след уличните митинги в неделя на румънци, ядосани от бавния отговор на управляващите при убийството на две девойки. Според стачкуващите неправилните дейности в случаите демонстрират, че измененията в правосъдното законодателство са отслабили способността на страната да се бори с престъпността.

За повторно Конституционният съд анулира промени в наказателния кодекс, направени от ръководещата коалиция на социалдемократите и по-малкия им сътрудник, Алианса на либералите и демократите.

Сред измененията беше редуциране периода на отминалост на някои закононарушения, което автоматизирано щеше да постави завършек на редица каузи, да понижи присъди и да декриминализира небрежността на работното място.

Управляващата коалиция в началото промени кодекса предходната година, предизвиквайки предизвестия от Европейската комисия, че препоръчаните промени съставляват оттегляне от десетилетия демократични и пазарни промени.

По-късно през днешния ден следва съдът да разгласи детайлности. След това законопроектите ще бъдат върнати в Народното събрание, който би трябвало да ги промени съгласно решението на съда. Венецианската комисия към Съвета на Европа по-рано предложи цялостна анулация на двата законопроекта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР