Румънски турист с неподходящи обувки пострада в района на връх

...
Румънски турист с неподходящи обувки пострада в района на връх
Коментари Харесай

Планинските спасители свалиха от скалите румънец, решил да покорява връх Вихрен по маратонки

Румънски екскурзиант с несъответствуващи обувки пострада в региона на връх Вихрен. В спасяването му участваха планински спасители от отрядите в Банско и Разлог. Сигнал за случая с него е подаден през вчерашния ден следобяд. След близо 5 часа преход през тежък терен със сняг акцията на спасителите завършва сполучливо.

Получихме през вчерашния ден към 16,30 часа сигнала за бедстващ екскурзиант. Оказа се, че румънският жител е към 40-годишен. Намерихме го в сложен каменист терен на към 2 400 метра. Предприел безразсъдно нанагорнище към върха по маратонки, леко облечен, безусловно неопитен. А на височина над 2000 метра в планината е към момента същинска зима. Той опитал да заобиколи снега, излязъл от маркираната пътека и почнал да се катерли по едни скали и в един миг осъзнава, че не може да продължи нито нагоре, нито надолу и има потребност от помощ. 

Това разяснява пред Нова тв Благовест Обецанов от избавителния отряд в Банско.

Контузията му не беше сериозна. Имаше леко падение, само че никакви съществени пострадвания. Той беше ужасно обезпокоен, трепереше, беше в потрес, разяснява той.

Акцията завърши наред час преди среднощ, тъй че към 6 часа продължи спасяването, разяснява той.

И добави, че в случай че е имало разполагаем хеликоптер, цялата интервенция у щяла да завърши за към час или час и половина. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР