Румънската държава отпуска 400 милиона леи (над 80 милиона евро)

...
Румънската държава отпуска 400 милиона леи (над 80 милиона евро)
Коментари Харесай

Румъния стимулира използването на „зелени“ крушки – раздават 80 млн. евро във вид на ваучери

Румънската страна отпуска 400 милиона леи (над 80 милиона евро) за електрически крушки. От края на октомври ще започва стратегия, която планува румънците да получават ваучери на стойност 200 леи (около 40 евро), с които да заменят старите си крушки с енергийно ефикасни, оповестява частната телевизия Диджи 24, представена от Българска телеграфна агенция. С ваучера може да се купуват единствено LED крушки с мощ до 15 вата.

Държавата бърза да започва новата скица за енергийна успеваемост, до момента в който в това време програмата за инсталиране на фотоволтаични панели се бави, отбелязва Диджи 24. От предходната година към 30 000 румънци чакат за слагане на фотоволтаични панели в домовете им, само че бюрокрацията в министерството стопира подмяната, показва малкия екран.

Диджи 24 отбелязва, че крушки с нажежаеми жички се употребяват най-много в домовете на румънците от провинцията, за които записването в онлайн стратегия е съвсем невероятно. Много от тях нямат достъп до компютър и са скептично настроени за периодите, в които биха получили средствата. Медията припомня също, че халогенните крушки и тези с нажежаема жичка така и така към този момент се намират мъчно на пазара, защото през 2018 година Европейската комисия ограничи използването им.

Журналистът Чиприан Керчу, експерт по тематиката " зелена " сила, разяснява, че с отпуснатите за крушки средства могат да се конфигурират фотоволтаични системи, които за една година да създават задоволително сила, с цел да осветят половин милион домове. Миналата година за 12 000 фотоволтаични системи бяха отпуснати 240 милиона леи (над 48 милиона евро), до момента в който за замяна на електрическите крушки се отпускат 400 милиона леи (над 80 милиона евро), разяснява журналистът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР