Румънка на 32 години от град Роман роди този месец

...
Румънка на 32 години от град Роман роди този месец
Коментари Харесай

Нова мода в Румъния: раждане у дома

Румънка на 32 години от град Роман роди този месец вкъщи си крепко момченце, само че щастливото събитие бе съпроводено от четиричасови напрегнати договаряния с присъединяване на парламентьори от полицията. Жената от североизточния румънски град с население към 50 000 души отказала здравна помощ за себе си и бебето, а новоизлюпеният баща не допускал никого в къщата, споделя в. „ Адевърул ".

В следобедните часове на 11 февруари мъж от град Роман (окръг Нямц) звъни на незабавния телефон 112, с цел да изиска доктор, който да записва раждане. Сутринта брачната половинка му е родила в дома си момченце, само че нито плацентата, нито пъпната шнур са отстранени. Поради тази причина лекарският екип, дошъл на мястото, желае да види родилката и бебето, с цел да се увери, че всичко е наред. Съпругът обаче изрично отхвърля.

След като не намира различен вид, лекарят се обажда в полицията за подпомагане. Диспечер във въпросния следобяд е 43-годишната Лоредана Аксинте, пратеник на полицията в Нямц, която организира по телефона дълъг диалог с новоизлюпения татко. Той изрично отхвърля да допусне медицинския екип в дома си и изяснява, че желае да бъде оставен на мира да се наслаждения на момента - на раждането на своя наследник, споделя Българска телеграфна агенция.

Мъжът споделя, че той и брачната половинка му са възнамерявали раждането вкъщи, проучили са въпроса и са се подготвили за този миг както би трябвало. Полицай Лоредана Аксинте споделя пред „ Адевърул ", че си е дала сметка, че беседва с образован човек, с знания по тематиката, който знае какво приказва.

Към 19:00 ч. в дома на преди малко разрасналото се семейство идва още един пратеник от полицията – 35-годишният Силвиу Лазар. Той продължава договарянията с бащата и с бабата и дядото на бебето, които в това време също са пристигнали на мястото. Всички близки споделят, че раждането вкъщи е осъзнато, планувано решение. Парламентьорът договаря с бабата и дядото, които също са интелигентни, образовани и рационални хора. Бащата е при брачната половинка си и бебето, отхвърля да излезе, както и да допусне медицинския екип вътре.

Преговорите - по телефона и на място, не престават четири часа. В последна сметка лекарят е позволен до родилката и бебето. Накрая бащата и служителят на реда се разделят с прегръдка и поздравления за щастливото събитие.

Ражданията вкъщи получават известност в развитите страни, а тази наклонност обгръща през последните години и Румъния, отбелязва в. „ Адевърул ".

Законно ли е раждане вкъщи в Румъния?

Адвокат Кристина Гоаца изясни пред локални медии, че в румънското законодателство съществува известно несъгласие по тематиката.

От една страна конвенцията за правата на индивида дава независимост на дамите да поемат отговорност за дейностите си, стига те да не са в несъгласие със закона. От друга страна в медицинския етичен кодекс написа, че „ е неетично да се упражнява лекарската специалност в условия, които биха могли да компрометират професионалния акт ", изяснява юрист Гоаца, отбелязвайки, че „ раждането вкъщи не е неразрешено ".

Забранено е обаче „ акушерките и медицинските сестри, както и лекарите, да идват в дома на пациента, с цел да му оказват помощ ", разясни юрист Кристина Гоаца пред телевизия Про ТеВе.

Според Кармен Мазилу - здравна сестра и ръководител на Ордена на медицинските сестри, акушерките и санитарите в Румъния, раждането у дома благодарение на акушерка е противозаконна процедура, осведоми Хотнюз. Мазилу признава, че има акушерки в Румъния, които са желали тази процедура да бъде регламентирана, само че добавя, че все още тази алтернатива е противозаконна и хората, които прибягват до този вид, рискуват живота си.

Не единствено акушерките, само че и акушер-гинеколозите не могат да оказват помощ на жена да роди вкъщи в Румъния, изясни пред Хотнюз и доктор Николае Гика, доктор по акушерство и гинекология и управител на Клиничната болница " Филантропия ", която е най-голямата родилна болница в Букурещ.

" Дори аз, като акушер-гинеколог, не мога да отида вкъщи (на някое семейство), с цел да оказа помощ на една жена да роди, тъй като няма болнична инфраструктура. Но в случай че пациентката избере да роди даже сама у дома, не можем да създадем нищо ", призна доктор Николае Гика, представен от Хотнюз.

Защо румънки избират да родят у дома?

Според специалисти една от аргументите е страхът и недоверието към здравната система. За други родилки главната причина е спокойствието и уюта на фамилната среда. Трети желаят да употребяват по-съвременни способи, като да вземем за пример да се разхождат по време на контракциите.

Акушерката Адина Паун от медицински център „ Филия " споделя пред „ Адевърул ", че доста хора в Румъния се опасяват от здравната система. По думите й съществува едно въодушевление против страната, чувство, че хората са лъгани. Наред с това широкоразпространен е страхът – хората не се усещат в сигурност в лечебните заведения.

За някои бъдещи майки от основно значение са материалните условия в лечебните заведения и отношението на личния състав.

Акушерката Адина Паун признава, че ражданията в родилните домове в Румъния могат да бъдат същинска контузия за майките и че това, което би трябвало да е нещо естествено, в действителност се оказва форсирано по един или различен метод от лекарите – с излишно цезарово сечение или с вливане на окситоцин да вземем за пример.

Според данни, представени в румънски медии, над 50 % от ражданията в държавните лечебни заведения в страната са били с интервенция, а в частните лечебни заведения цезаровите разрези са над 80 % от всички раждания.

Акушерката Адина Паун споделя още, че вижда наклонност към идеализиране на естествените раждания вкъщи, което крие своите опасности както за родилката, по този начин и за бебето.

В редица европейски страни раждането вкъщи благодарение на акушерка е постоянно срещана процедура, за която обаче има написани процедури, в това число подготвеност от страна на болница да поеме неотложно случая при поява на затруднения.

В Нидерландия да вземем за пример към 17 % от ражданията се случват в домашни условия благодарение на акушерка, само че с предварителна подготовка за всяко допустимо развиване на обстановката, в това число кола за спешна помощ разполагаем още в самото начало на раждането, означават румънски медии.

В Румъния дамите се излагат на голям риск посредством раждане вкъщи, предизвестяват лекари.

През май 2023 година 42-годишна жена от Пятра Нямц умря от затруднения след раждане у дома. Жената решила да роди вкъщи благодарение на акушерка, открита във Facebook. Родилката получила тежък кръвоизлив при отстраняването на плацентата. Бил извикан екип на Спешна помощ, дамата била интубирана и откарана в Окръжната болница в Пятра Нямц, където мултидисциплинарен екип се борил за живота й с часове, само че без триумф, оповестиха тогава румънските медии. По време на следствието брачният партньор й и лекарят, следил бременността й, са дали показания, че раждането вкъщи било нейно категорично предпочитание.

Въпреки този трагичен случай, който раздруса Румъния, няколко дни по-късно 34-годишна жена също роди вкъщи си, като брачният партньор и свекърва й прибегнали до епизиотомия с принадлежности, закупени от интернет. След процедурата дамата получила солиден кръвоизлив и тя и бебето били откарани в болница. За родилката това била пета бременност. Развръзката, за благополучие, е с благополучен край.

Лекарите в Румъния все по-често се сблъскват със случаи на раждания вкъщи, означават локалните медии.

Властите не разполагат с данни за броя на ражданията вкъщи. Според последната известна статистика, представена от Про ТеВе, през 2019 година е имало 591 случая на раждане у дома.

След смъртния случай с родилката в Пятра Нямц министърът на опазването на здравето Александру Рафила съобщи: „ Ще забележим дали можем да приспособяваме законодателството ".

При неналичието на законова изясненост и защото управляващите не споделят с бременните дами, насочили се към раждане вкъщи, този вакуум се запълва от затворени групи във Facebook и всякакви инфлуенсърки, написа в. „ Либертатя ".

Интернет изобилства от информация за раждания вкъщи, в това число курсове за подготовка. Само против 1950 леи (766 лева.) – промоционална цена от 3000 леи (1179 лева.), Дита Депнер образова бременни дами в Румъния по какъв начин да родят у дома, написа в. „ Либертатя ", който направи в края на предходната година журналистическо следствие по тематиката. Дита Депнер, която има десетки хиляди почитатели в обществените мрежи, се показва за холистичен терапевт по пред- и следродилни контузии. Тя предлага 20 записани часа със препоръки и информация за " силата на съзидателната богиня ".

" Аз съм гласът на Жената, Богинята-създателка на живота и благоденствието в този свят. Аз съм тази, която ви поддържа по време на бременността и раждането. Моята фантазия е да събудя безграничната мощ във всяка Женска душа. Жената, Богинята, която носи Живот на Земята посредством свещения акт на раждането, демонстрира Божествени съзидателни сили, изпълнени с магия, хубост и величие! ", гласи обръщение на уеб страницата на Дита Депнер. Тя показва, че има 85 000 почитатели, 12-годишен опит, 2961 осъществени раждания и 4356 " удовлетворени " курсисти. Според уеб страницата екипът от инструктори за раждания вкъщи е формиран от 30 дами.

„ Либертатя " отбелязва, че група във Facebook, озаглавена „ раждане вкъщи ", е имала през юли 2023 година 637 членове.

Десетки дами са изпратили на Дита Депнер фотоси на щастливи фамилии след раждания вкъщи. Някои от фотосите са направени даже преди прерязването на пъпната шнур. Повечето фамилии са от град Брашов, само че има и от градове като Яш, Букурещ, Констанца и окръг Прахова, откри журналистическото следствие на в. „ Либертатя ". В същото време Дита Депнер не е дала отговор на настояването на вестника за коментар или изявление.

Румънката Ана Маица, която закупи огромна известност в интернет след две сполучливи раждания вкъщи през 2008 година и 2009 година, съобщи пред профилирания уебсайт за родители, наименуван „ За децата ", че не предлага на нито една жена в Румъния раждане вкъщи. Въпреки че в нейния случай ражданията са минали безпрепятствено, въпреки и неасистирани, тя предизвестява, че практиката на раждане вкъщи е нерегламентирана в Румъния и крие огромни опасности.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР