Румъния ще продължи политическите дискусии за присъединяване към Шенген, заяви

...
Румъния ще продължи политическите дискусии за присъединяване към Шенген, заяви
Коментари Харесай

Йоханис: Ще пътувам до България, за да дадем сигнал, че сме готови за Шенген

Румъния ще продължи политическите полемики за присъединение към Шенген, съобщи президентът Клаус Йоханис, като добави, че през идващите седмици ще направи посещаване в България за диалози, само че и за сигнал, че двете страни са подготвени да се причислят към пространството за свободно придвижване, съобщи " Аджерпрес ".

" Ще продължим политическите диалози на всички равнища, на безусловно всички равнища, и аз съм оптимист, че ще намерим решение на този проблем, само че ми се желае да не се придържаме към избрана дата. Повтарям, че за мен, за Румъния и за румънците е значимо да влезем в Шенгенското пространство. Не желая да обвързваме полемиката с избрана дата, тъй като, както видяхме и през декември, тези неща не могат да бъдат обвързани с избрана дата, те са свързани с доста съображения, те би трябвало да бъдат европейски. За страдание обаче те са свързани и с вътрешнополитически въпроси в някои държави-членки. Това е нещо, което не намирам за положително, само че не може да бъде подценено. Така че продължаваме разискванията и аз съм оптимист ", съобщи президентът преди да взе участие в изключителното съвещание на Европейския съвет.

Той посочи, че Румъния ще предприеме взаимни стъпки с България за присъединение към Шенген.

" Обсъждал съм този въпрос с президента Румен Радев и да, ще пристъпим към взаимни дейности. През идващите няколко седмици ще посетя България за разискване, само че и с цел да дадем сигнал, че сме подготвени ", сподели президентът Йоханис. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР