Румъния отбеляза второто най-голямо увеличение на намерението за гласуване на

...
Румъния отбеляза второто най-голямо увеличение на намерението за гласуване на
Коментари Харесай

Интересът на румънците към евроизборите нараства

Румъния означи второто най-голямо нарастване на желанието за гласоподаване на тазгодишните европейски избори спрямо 2019 година Страната се подрежда след Чехия със 74 %, демонстрира изследване на Евробарометър, оповестено през днешния ден (17 април) и представено от Диджи24, осведоми Българска телеграфна агенция.

Европейски избори

Запитани дали биха дали своят вот на европейските избори, в случай че вотът беше идната неделя, 74 % от румънците дават отговор, че евентуално биха отишли до урните (в съпоставяне със 71 % на равнище ЕС). Шест % от интервюираните румънци са дали отговор, че не биха дали своят вот (спрямо 14 на 100 в ЕС).

Двайсет % знаят тъкмо по кое време ще се проведат европейските избори в Румъния, до момента в който 12 на 100 знаят единствено месеца и годината.

Петдесет и четири % от запитаните споделят, че за тях е значимо да гласоподават на европейските избори (53 % в ЕС), за 40 на 100 е приблизително значимо (36 % в ЕС), до момента в който 5 % споделят, че няма изключително значение (10 % в ЕС). 

Румънците считат, че главните тематики, които би трябвало да се разискват в предизборната акция за Европейски парламент, са поддръжката за стопанската система и за основаването на нови работни места (42 процента), публичното здраве (37 процента), битката с бедността (33 процента) - тематики, които са на първите три места и в топ целите на равнище Европейски Съюз, само че в противоположен ред.

На въпрос какви полезности би трябвало да пази Европейският парламент като приоритет през идващите пет години, запитаните слагат преди всичко демокрацията (39 процента), уважението към националната еднаквост, културата и традициите в страните членки (26 процента), взаимност сред страните членки на Европейски Съюз и сред неговите райони (24 процента).

Доверие в Екологичен потенциал и Европейски Съюз

Четиридесет и шест % от румънците не престават да имат позитивна визия за Европейския парламент. Със 7 проценти пункта обаче, до 19 на 100, се усилва % на тези, които имат изцяло отрицателно мнение. 

Петдесет и три % от румънците биха желали Европейският парламент да играе по-важна роля в бъдеще (56 % в ЕС), 37 на 100 желаят тъкмо противоположното (в съпоставяне с 28 на 100 в ЕС). 

Според 13 на 100 Европейски Съюз оказва доста огромно влияние върху всекидневието им, 52 % правят оценка, че съществува влияние до известна степен, 26 на 100 декларират, че въздействието на Общността не е прекомерно огромно, съгласно 7 % не съществува.

В същото време половината от румънците или 50 % имат изцяло позитивна визията за Европейски Съюз (47 % приблизително за ЕС), до момента в който 16 на 100 имат отрицателно мнение за Европейски Съюз (17 % в ЕС). 

Четиридесет и пет % от румънците считат, че участието на страната им в Европейски Съюз е нещо положително - с шест процентни пункта по-малко спрямо есента на предходната година. Двайсет на 100 считат, че е нещо неприятно - пропорции, разнообразни от междинните за Европейски Съюз, където 60 % от европейците споделят позитивни отзиви, а 12 на 100 - негативни.

По-висок е делът на румънците, които считат, че страната им е спечелила от присъединението към Европейски Съюз - 65 % против 30 на 100, които са на противоположното мнение.

Според 35 % ролята на Европейски Съюз в света е станала по-важна през последните години (40 % приблизително за ЕС). Двадесет и седем % са на противоположното мнение (22 % в ЕС). 

Като съществени области на интерес за подсилване на позициите на Европейски Съюз в света румънците показват защитата и сигурността (33 процента), продоволствената сигурност и селското стопанство (31 процента), конкурентоспособността, стопанската система и промишлеността (29 процента).

Стандарт на живот

На въпрос по какъв начин се е трансформирал стандартът им на живот през последните пет години, 46 % от румънците дават отговор, че се е влошил (45 % в ЕС), 46 на 100 - че не се е трансформирал (49 % приблизително за Европейски Съюз ) и 7 на 100 - че се е подобрил (6 % в ЕС). 

Въпреки това румънците са по-оптимистично настроени от междинното за Европейски Съюз, че стандартът им на живот ще се увеличи през идващите пет години (17 против 15 процента).

Демокрация

Мнозинството или 59 % декларират, че са изцяло недоволни от метода, по който демокрацията работи в тяхната страна (42 % приблизително за ЕС), а 39 на 100 споделят, че са изцяло удовлетворени (56 % приблизително за ЕС). 

Петдесет и три % от румънците считат, че гласът на страната им има значение в Европейски Съюз (срещу 67 на 100 приблизително за ЕС), до момента в който 42 % са на противоположното мнение (29 % приблизително за ЕС). 

Проучването на Евробарометър е извършено сред 7 февруари и 7 март 2024 година посредством изявленията. В Румъния са взели участие 1046 души от разнообразни социално-демографски категории на възраст над 15 години.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР