Румъния играе ролята на стълб на сигурността в Черно море.

...
Румъния играе ролята на стълб на сигурността в Черно море.
Коментари Харесай

Йоханис: Румъния играе ролята на стълб на сигурността в Черно море

Румъния играе ролята на дирек на сигурността в Черно море. Това съобщи румънският президент Клаус Йоханис пред участниците в церемонията, с която през днешния ден бе маркирано цялостното въвеждане в употреба на командването на Многонационалния корпус “Югоизток ” в Сибиу.

 

“Румъния ще продължи да способства за подобряването на районната и евроатлантическата сигурност, в това число посредством ролята си на дирек на стабилността в Черно море ”, съобщи румънският президент.

 

Послание беше отправено и от Михай Сомордолеа, държавен консултант в отдел “Национална сигурност ” на секретариата на Висшия съвет за национална защита (CSAT).

“Командването на Многонационалния корпус “Югоизток ” в Сибиу през днешния ден е в положение да извърши своята задача и роля в границите на позицията на НАТО. А тя е за въздържане и защита на източния фланг в Черноморския район. Това е значим миг за Румъния, до който достигнахме с помощта на националните и съюзническите старания. Те са подкрепени и обединени на политическо, дипломатическо и военно ниво. Ние се възползваме от скъпия принос на нашите съдружници ”, сподели той.

усилване на планирането и метода на действие на силите и подразделенията на НАТО в Румъния

Президентът добави, че през 2018 година на срещата на върха на НАТО в Брюксел е оповестил желанието на Румъния да добави архитектурата на НАТО за командване и ръководство на територията на страната. Това става с наземни качества на равнище корпус. Целта е да ускори планирането и метода на действие на силите и подразделенията на НАТО в Румъния. Това са поделение за консолидиране на силите на НАТО, щаб на Многонационална дивизия “Югоизток ” (HQ MND-SE) и Многонационална бригада “Югоизток ”.

“Този метод на Румъния беше приветстван и подсилен от военните управляващи на НАТО и от съдружниците ”, сподели Йоханис.

подсилване на отбранителната позиция на НАТО в Черно море

Приоритетна цел остава дълготрайното подсилване на възпиращата и отбранителната позиция на НАТО в Черно море. Товасе основава на историческите решения от срещата на върха в Мадрид и на тези, признати тази година във Вилнюс.

“Нашето единение и взаимност като съдружници са от решаващо значение, изключително на фона на противозаконната и брутална нападателна война, водена от Русия против Украйна ”, сподели още той. “Неотдавнашните набези против украинската гражданска пристанищна инфраструктура на река Дунав, неоправдателни военни закононарушения, усилват рисковете за сигурността по границите на Румъния и, индиректно, по границите на НАТО ”, съобщи Йоханис.

Той добави, че НАТО е най-мощната политическа и военна организация в историята.

Както SafeNews заяви по-рано, умъния ще получи спомагателни системи за защита против дронове.

Мерките са нужни с цел да се обезпечи по-ефективен потенциал за наблюдаване и надзор на потреблението на въздушното пространство.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР