Румъния е все по-задлъжняла. Държавният дълг непрекъснато нараства през годините

...
Румъния е все по-задлъжняла. Държавният дълг непрекъснато нараства през годините
Коментари Харесай

Румъния задлъжнява все повече

Румъния е все по-задлъжняла. Държавният дълг непрестанно нараства през годините и към този момент мина прага от 700 милиарда леи, като доближи 50,1% от Брутният вътрешен продукт. Това оповестява уеб сайтът Зиаре, като се базира на данни, оценени от Профит.ро (Profit.ro), разяснява Българска телеграфна агенция.

През февруари дългът на страната е 706,5 милиарда леи спрямо 695 милиарда леи (49,2% от БВП) през януари и 667,3 милиарда леи (47,2% от БВП) през декември. Нивото на задлъжляност зависи от развиването на номиналния Брутният вътрешен продукт, от темпото на заемите, само че също и от сумите, които би трябвало да се заплащат през годината по дълговата сметка.

Министерството на финансите взе доста заеми през първите месеци на годината. Целта беше да покрие колкото се може повече, до момента в който интервалът на финансовите пазари е по-благоприятен, отбелязва медията.

Според закона за фискално-бюджетната отговорност държавното управление би трябвало да показа допустимо най-скоро стратегия за понижаване на каузи на дълга в Брутният вътрешен продукт. Тя би трябвало да включва, само че не да се лимитира, до ограничения като заледяване на общите разноски за заплати в обществения бранш. 

Властите оповестиха, че когато прагът от 50% е бил превишен за първи път, не са се съгласили с сходен ход и избират излаз от тази обстановка посредством вложения и стопански напредък.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР