Румъния е сред ключовите партньори на България. Двустранната търговия достига

...
Румъния е сред ключовите партньори на България. Двустранната търговия достига
Коментари Харесай

Министър Пулев: Достигнахме рекордните 8 млрд. евро търговия с Румъния, ръстът е над 23 %

Румъния е измежду основните сътрудници на България. Двустранната търговия доближава рекордни стойности през 2022 година Това се удостоверява от ускорения ритъм на повишаване на стокообмена сред двете страни, който се усилва с 23.7%, по отношение на миналата година и възлиза на близо 8 милиарда евро. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа по време на срещата си във вторник с посланика на Румъния у нас Н.Пр. госпожа Бръндуша Йоана Предеску, оповестиха от ведомството.

Двамата разискаха активизирането на икономическото съдействие сред България и Румъния. Акцент в диалога беше подложен върху подготовката на двустранен бизнес конгрес, който Изпълнителната организация за дребни и междинни предприятия (ИАНМСП) към МИР ще провежда. Целта е да се насърчат двустранните партньорства в предпочитани браншове, като ще бъдат проведени b2b срещи сред компании от двете страни. На срещата стана ясно, че се планува събитието да се организира в средата на юни в Северна България. Предвижда се и втора фаза на процеса - в Румъния.

Министър Пулев и дипломат Предеску разговаряха за усилването на икономическите връзки в подтекста на подписаната декларация за издигането на двустранното съдействие на равнище стратегическо партньорство от страна на президентите на България Румен Радев и на Румъния Клаус Йоханис. Двамата се сплотиха към мнението, че подписаната през март тази година Декларация е нов стадий на връзките сред двете страни.

Пулев и Предеску разговаряха и за контактите по линия на самодейността „ Три морета “, по която министърът на нововъведенията и растежа е народен координатор. Двамата акцентираха, че самодейността е основна за свързаността на района в региона на транспортната, енергийна и цифрова инфраструктура. „ Инвестиционният фонд към „ Три морета “ е финансов механизъм за реализирането на предпочитаните планове в района и работим за набиране на капитал от вложители от Близкия изток към него “, акцентира министър Пулев.

Според данните на МИР, стокообменът с Румъния през 2022 година възлиза на близо 8 милиарда евро, което е нарастване с 23.7 %, по отношение на миналата година. Българският експорт доближава 4,5 милиарда евро, което е нарастване с 28.1% по отношение на 2021 година Вносът от Румъния за България през 2022 година е достигнал 3,5 милиарда евро.

На срещата участваха и младежите от самодейността на Junior Achievement Bulgaria, на които МИР и министър през днешния ден бяха домакини.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР