Румъния е на първо място в ЕС по брой на

...
Румъния е на първо място в ЕС по брой на
Коментари Харесай

Румъния е на първо място в ЕС по раждания на момичета под 15 г.

Румъния е преди всичко в Европейски Съюз по брой на раждания на девойки на възраст под 15 години, оповестява осведомителният уебсайт Зиаре, като се базира на статистика за 2020 година Сред общо 1645 девойки на възраст сред 10 и 15 години, които са станали майки през 2020 година, 731 са румънки, отбелязва уеб сайтът, представен от Българска телеграфна агенция.

Окръзите с най-вече раждания измежду девойки под 15 години са Муреш, Бихор и Долж.

Въпреки че делът на Румъния в общия брой раждания в Европейски Съюз през 2020 година е под 5 %, 44,44 % от девойките на възраст под 15 години, които са родили, са от Румъния и по този начин страната заема първо място в Европейски Съюз, сочат данните на Евростат.

Близо 30 % от ражданията в Европейски Съюз през 2020 година на девойки на възраст под 18 години също се падат на Румъния.

От неправителствената организация „ Спасете децата " сигнализират, че в доста от тези случаи, изключително в изостаналите селски региони, бременните девойки прибягват до самолечение и не вървят на доктор за съответно наблюдаване на бременността.

Същевременно данни на Националната федерация на асоциациите на фамилните лекари сочат, че в 53 % от обитаемоте места няма фамилен доктор или няма задоволително фамилни лекари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР