Рублата поевтинява спрямо долара и еврото в началото на търговията

...
Рублата поевтинява спрямо долара и еврото в началото на търговията
Коментари Харесай

В началото на седмицата: Цената на петрола отново скача, рублата - поевтинява

Рублата поевтинява по отношение на $ и еврото при започване на търговията в понеделник. Сутринта щатският $ и еврото нарастват по отношение на рублата на Московската борса.

Първите покупко-продажби бяха подписани в диапазона 80,08 - 80,86 рубли за 1 $, повишавайки се от равнище 80,2 рубли за 1 $. Еврото нарастна до 85,65 рубли. Бивалутната кошница (0,55 USD и 0,45 EUR) се увеличи с 24,77 копейки до 82,65 рубли по отношение на равнището от 15 април.

Поевтиняването идва на фона и на разрешението на Централната банка на Руската федерация банките още веднъж да продават валута в брой на жителите. Както регулаторът заяви по-рано до 9 септември банките ще могат да продават на жителите валута в брой, получена на касите на финансовите институции.

На 9 март Централната банка вкара краткотрайна процедура за транзакции с валута в брой. В допълнение към възобновяването на опциите на банките да продават твърда валута в брой, на жителите, които са разкрили валутни сметки или депозити преди 9 март и които към момента не са избрали открития предел за изтегляне на твърда валута от сметките си, беше позволено да получават освен долари, само че и евро.

Общият предел за изтегляне на задгранична валута от сметките на жителите се резервира на 10 хиляди $ (или равностойността им в евро). Както е маркирано в Централната банка, жителите към момента могат да получават средства в рубли от сметките си в задгранична валута над лимита по време на междинния ред за касови интервенции. Ако е належащо, конвертирането се прави по курса на банката, само че издадената сума не може да бъде по-малка от сумата, изчислена по формалния обменен курс на Централната банка на датата на издаване.

Едновременно с това котировките на петрола стартират седмицата с близо 3-седмичен най-много на фона на безпокойствата от слабия напредък на международните доставки и продължаването на спора сред Русия и Украйна.

В азиатската електронна сесия американският лек недопечен нефт увеличи цената си с 1 $ или 0,9 на 100 до 107,95 $ за барел, откакто по-рано цената му набъбна до 108,55 $ - най-високо ниво от 30 март.

Преди уикенда също се означи покачване, след дейното разискване на поетапна възбрана за импорт на съветски нефт в Европейския съюз. На този стадий, макар че мярката се разисква, дипломати, поискали анонимност, осведомят, че Германия оказва опозиция за налагане на ембаргото над съветски енергийни източници.

Международната организация за силата (МАЕ) предизвести, че доставките на съветски нефт ще спаднат двойно през май и към 3 милиона барела дневно съветски нефт могат да бъдат спрени от май нататък като резултат от глобите или тъй като купувачите съзнателно заобикалят съветските доставки.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР