РС Македония трябва да изпълни задължението, което пое към България

...
РС Македония трябва да изпълни задължението, което пое към България
Коментари Харесай

Гиър: Ако РСМ не промени конституцията, процесът на присъединяване спира

РС Македония би трябвало да извърши задължението, което пое към България - да промени конституцията. В противоположен случай процесът на присъединение стопира. Това съобщи европейският дипломат Дейвид Гиър в изявление за македонският Канал 5.
Дейвид Гиър, дипломат на Европейски Съюз в районен съд Македония, фотография: https://www.eeas.europa.eu/north-macedonia/about-ambassador_en?s=229
Според него е релативно обикновено да има разлики в документите за присъединение на РСМ Македония и Албания и напредъкът в договарянията зависи единствено от дадената страна.

" В случая се свежда до следното, предходната седмица имахме по този начин наречената междуправителствена конференция, с която започнахме процеса. Сега започнахме процеса на скрининг. В края на този развой Македония ще има втората междуправителствена конференция и с цел да я организира, тя би трябвало да извърши задължението, което пое към България - да промени конституцията, с цел да има ясна формулировка за лицата и жителите, които се разпознават като българи, в отбрана на самата конституция ", посочи Гиър.

Относно смяната на македонската конституция и какво ще стане, в случай че тя не се случи, европейският дипломат акцентира, че тогава най-вероятният сюжет е процесът да спре дотук.

" Промяната на конституцията е суверенно решение на тази страна. Но страната към този момент има положителни резултати в междуетническите връзки и в случай че тази смяна бъде направена, това в допълнение ще затвърди напредъка, реализиран в тази област. Ако не се случи смяната в конституцията, бих споделил, че най-вероятният сюжет е процесът просто да спре дотук. С други думи, скринингът ще продължи до избран миг и по-късно ще спре в очакване на дейностите на страната ", сподели Гиър, като посочи, че това не е тъй като трета страна е наложила несъгласие, а тъй като самата страна е решила да се откаже от отговорностите си, касаещи този въпрос.

Той изясни, че има две етапи на скрининг процеса. Първата фаза се назовава Обяснителен скрининг и това е, когато Европейската комисия дружно с Македония и Албания преглеждат целия развой и виждат какво би трябвало да се направи по време на този развой. След това има втора фаза или Двустранен скрининг, който съгласно него е доста структуриран и натоварен и който може да продължи общо от 14 до 16 месеца и в който Европейската комисия преглежда нормите и настоящото законодателство в Македония и в Албания, преглежда пропуските, разпознава къде тези пропуски би трябвало да бъдат запълнени и дефинира какви индикатори би трябвало да бъдат изпълнени за прогрес.

" Има доста работа, доста промени, преди страната да стане пълновръстен член на Европейски Съюз ", сподели Гиър в умозаключение. /БГНЕС

Скопие / Северна Македония
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР