Розовият пеликан е една от най-впечатляващите птици в света, с

...
Розовият пеликан е една от най-впечатляващите птици в света, с
Коментари Харесай

Розов Пеликан

Розовият пеликан е една от най-впечатляващите птици в света, с огромен клюн, дълга шия и бяло оперение с розов нюанс. Той е част от семейство Пеликанови, което включва осем разнообразни типа, публикувани по целия свят.

Розовият пеликан е най-широко публикуваният тип от това семейство и може да бъде срещнат на три континента - Европа, Азия и Африка.

В България красивата птица е извънредно необичаен и предпазен тип, който гнезди единствено в езерото Сребърна и посещава Бургаското езеро по време на миграция. Розовият пеликан е значим за салдото на екосистемите, в които живее, защото управлява популацията на риби и други водни животни. Той е и знак на хубостта и благосъстоянието на природата, която би трябвало да опазваме и почитаме.

Как наподобява розовият пеликан

Розовият пеликан е една от най-едрите летящи птици, с дължина на тялото от 140 до 175 см и обсег на крилата от 245 до 295 см. Теглото му варира от 5 до 13 кг, като мъжките са по-големи от женските. Оперението му е най-вече бяло, с розов нюанс по гърдите, крилата и шията през размножителния интервал. Напомня розово фламинго. Клюнът му е огромен и закривен надолу, с ярка жълто-оранжева “торба ” под него, която може да се разтегне и да побере до 13 литра вода. Очите му са тъмни, с розова гола кожа към тях. Краката му са къси и жълто-розови, с по четири свързани пръста на всеки крайник. Пръстите му са къси и заострени.

Местообитание на розовия пеликан

Розовият пеликан населява разнообразни видове водни среди като езера, блата, рибарници, язовири, реки, делти и крайбрежни зони. Среща се в Европа, Азия и Африка, като образува разнообразни подвидове съгласно географските райони. В Европа е стеснен до няколко места като Дунавската котловина, Балканския полуостров, Средиземноморието и Черно море. В Азия той е по-често срещан, като заема територии от Мала Азия до Индия, Китай и Япония. В Африка е публикуван съвсем на всички места, като заобикаля единствено пустинните и гористите зони.

Поведение на розовия пеликан

Розовият пеликан е обществена птица, която живее в огромни групи, наричани колонии. Общува с другите членове на колонията посредством разнообразни звуци, жестове и пози. Активен е денем, като прекарва множеството време в търсене на храна, отмора и грижа за оперението си. Розовият пеликан лети във високи и дълги обединения, като употребява термичните течения на въздуха, с цел да пести сила. Може да прелита дълги дистанции, като се приспособява към сезонните промени в съществуването на храна и подобаващите места за гнездене.

 Розов пеликан в Сребърна Снимка: Marjonhorn/pixabay.com

С какво се храни розовият пеликан

Розовият пеликан се храни най-вече с риба, като употребява своя огромен клюн и “торба ” като сач за хващане на плячката. Лови риба, като се гмурка от въздуха или като плува по повърхността на водата, като сътрудничи с други пеликани, с цел да обкръжат и затворят рибите в стеснен кръг. Може да погълне риба с дължина до 30 см и тегло до 1, 8 кг. Освен риба, розовият пеликан се храни и с други водни животни, като земноводни, ракообразни, мекотели и даже пилета на други типове водолюбиви птици. Нуждае се от към 1, 2 кг храна дневно, с цел да задоволи своите енергийни потребности.

Чифтосване на розовите пеликани

Розовият пеликан е моногамен тип, който си избира сътрудник за цялостен живот. Той стартира размножителния интервал напролет, като търси уместно място за гнездене. Предпочита да гнезди наоколо до други пеликани, като образува гъста колония на дървета, тръстики или острови. Изгражда гнездото си от клончета, трева и пера, като го поддържа и пази от хищници и съперници. Той извършва разнообразни ритуали за подсилване на връзката си с колегата си, като се гледат в очите, допират се с клюновете си, галят се с шията си и се хранят един различен. Женският розов пеликан снася едно или две яйца, които се излюпват след към 30 дни. Малките пеликани са голи и слепи при раждането си, като се нуждаят от грижите на родителите си за към 70 дни, преди да могат да летят и да се хранят независимо.

Роля и значение на розовия пеликан в природата

Розовият пеликан е значим член на водните екосистеми, в които живее, защото има доста въздействие върху популацията на риби и други водни животни. Той е натурален регулатор на биоразнообразието, като избира слабите и заболели риби, които биха могли да популяризират заболявания или да конкурират за запаси с другите типове. Той е и храна за други хищници като орли, лешояди, крокодили и, за жалост, в някои елементи на Азия и Африка и на индивида.

Розовият пеликан е знак на хубостта и благосъстоянието на природата, който притегля вниманието на хората и подтиква техния интерес към опазването на околната среда.

Застрашен ли е розовият пеликан

Розовият пеликан е заплашен тип, който се изправя пред голям брой закани за своето оцеляване. Най-големият проблем е загубата на местообитания заради замърсяване, изсушаване, преобразяване в аграрни площи, строителство, туризъм и лов на риба. Птицата е и жертва на бракониерство, като се лови за месо, пера, кожа или като трофей. Пеликанът е изложен на заболявания, паразити, естествени бедствия и климатични промени, които могат да понижат неговата работливост и резистентност. Според Международния съюз за запазване на природата розовият пеликан е систематизиран като уязвим тип, с население от към 270 000 до 290 000 индивида в международен мащаб. В България той е извънредно необичаен и предпазен тип, който се нуждае от специфични ограничения за запазване и възобновяване.

Интересни обстоятелства за розовия пеликан

 Пеликан

- Розовият пеликан е един от най-старите типове птици, като се счита, че съществува от към 30 милиона години.

- Розовият пеликан може да живее до 30 години в дивото и до 50 години в плен.

- Розовият пеликан може да плува, само че не може да се потапя, защото има въздушни вретена под кожата си, които го вършат по-лек от водата.

- Розовият пеликан може да пие солена вода, защото има специфични жлези, които изхвърлят непотребната сол през ноздрите.

- Розовият пеликан е националната птица на Румъния и е изобразен на герба на Сребърна.

Опазване и закани за розовия пеликан

Розовият пеликан е предпазен от разнообразни интернационалните и национални закони и конвенции, като Бонската спогодба за запазване на мигриращите типове диви животни, Бернската спогодба за запазване на европейските диви животни и естествени местообитания, Конвенцията за мокрите зони на интернационално значение (Рамсар), Конвенцията за биологичното многообразие, Директивата за птиците на Европейския съюз и Червената книга на Международния съюз за запазване на природата. Тези закони и конвенции имат за цел да предотвратят изгубването на розовия пеликан, като го пазят от противозаконен лов, търговия, нарушение на местообитанията му и други закани. Те също по този начин предизвикват съдействието сред другите страни, в които живее розовият пеликан, с цел да се обезпечи дейно ръководство и мониторинг на неговото население и положение.

Освен законодателството, съществуват и разнообразни планове и начинания, които се занимават с опазването на розовия пеликан, като да вземем за пример Проект Пеликанус, Пеликан лайф, Пеликан-Френдс и други. Тези планове и начинания са финансирани и подкрепяни от разнообразни организации, институции и донори, като да вземем за пример Европейския съюз, Световната природозащитна организация (WWF), Дружество за запазване на дивата природа, Фондация Биосфера и други. Тези планове и начинания имат за цел да подобрят положението на местообитанията на розовия пеликан, да покачат осведомеността и ангажираността на локалните общности и заинтригуваните страни, да организират научни проучвания и мониторинг, да основават и поддържат мрежа от предпазени зони и да се борят против бракониерството и други закани.

Розовият пеликан е една от най-впечатляващите и красиви птици в света, която заслужава нашето внимание и почитание. Той е част от благосъстоянието на природата, която би трябвало да опазваме и да ценим. Той е също по този начин значим за салдото на водните екосистеми, в които живее, защото управлява популацията на риби и други водни животни. Застрашен е от голям брой фактори, които могат да доведат до неговото изгубване. Затова е належащо да се подхващат ефикасни ограничения за запазване и възобновяване на розовия пеликан, като се основат и поддържат подобаващи местообитания, прекратят се противозаконният лов и търговия, организират се научни проучвания и мониторинг, покачат се осведомеността и ангажираността на хората и се реализира съдействие сред другите страни и организации. Само по този начин можем да запазим розовия пеликан за бъдещите генерации и да се любуваме на неговата хубост и великолепие.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР