Розопроизводители от Подбалкана настояват за спешна помощ от страна на

...
Розопроизводители от Подбалкана настояват за спешна помощ от страна на
Коментари Харесай

Розопроизводителите бият тревога: Секторът загива, държавата...

Розопроизводители от Подбалкана упорстват за незабавна помощ от страна на страната в тазгодишната акция по прибиране на маслодайната роза. В писмо до министъра на земеделието те разказват тежкото положение на бранша, който е имиджов за България. Проблемите са насъбрани с години, само че в този момент те изригват с нова мощ и може да се окажат пагубни за розопроизводството, сигнализира Зала Клисурова, ръководител на Националния съвет за производителите на етерично-маслени и енергийни култури.

Ситуацията е следната, разяснява тя. Тази година изкупната цена на розовия цвят е извънредно ниска – едвам 1.60 лева за кг суровина. Това води и до ниска цена на труда на берачите – 0.80 лв. за кг набран цвят. А от това произтича и третият проблем – няма берачи, които да приберат реколтата.

От друга страна упованията на розопроизводителите, че в прибирането на реколтата ще оказват помощ записаните безработни в Бюрата по труда също не се оправдават. От трудовата борса не насочват търсещите работа към розовите градини.

В същото време климатичните условия също са неподходящи – топло време, плевел разцвет на розите, които остават неприбрани от градините. В Розовата котловина могат да се видят големи площи с нацъфтели и окапали рози, а също и разорани градини, обобщава Зара Клисурова.

Всичко това става на фона на отхвърли от страна на Европейската комисия да подкрепи бранша, за което Министерството на земеделието настояваше при започване на акцията, напомни председателката на браншовата организация.

От името на стотици розопроизводители Зара Клисурова упорства за незабавна интервенция от страна на Министерството на земеделието и храните. Според земеделските стопани е належащо страната да разиска с тях обстановката и да предприеме нужните ограничения за поддръжка на бранша, който показва България пред света.

Писмото е изпратено и до премиера и президента на Република България.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР