Розмаринът е мощна билка, която произхожда от средиземноморския регион. Името

...
Розмаринът е мощна билка, която произхожда от средиземноморския регион. Името
Коментари Харесай

Розмарин - билката-чудо за готвене, здраве и красота

Розмаринът е мощна билка, която произлиза от средиземноморския район. Името ѝ е получено от латинското ros marinus, което значи роса на морето, заради обстоятелството, че за първи път е забелязано да пораства по бреговата линия на Средиземно море.

Розмаринът се употребява от хиляди години в готвенето и в медицината и се слави със способността си да подтиква мозъка, да усъвършенства паметта и да усъвършенства концентрацията. Розмаринът е доста устойчив и на външен тип ненапълно наподобява на боровите игли на ела, а не на билка за готвене.

Иглите на билката, която е член на фамилията на ментата, са извънредно остри, което прави тази билка удобна за месни ястия като яхния или печени меса.

Отглеждайте розмарин в саксия. Той взе участие постоянно в средиземноморското готвене, където някои готвачи не биха могли да готвят избрани меса без него. Той е отличен мирис за агнешко, свинско и пилешко в частност. Розмаринът е с доста мощен мирис и по тази причина би трябвало да се употребява спестовно.

Тази зелена фалшификация е една от дребното билки, които изсъхват в действителност добре, заради обстоятелството, че има доста розмариново масло, което се съдържа в листата му. Следователно розмаринът може да се употребява свеж или сушен при готвене, с идентични резултати по всевъзможен метод, със мощен и пораждащ апетита усет.

В някои случаи изсушеният розмарин в действителност е по-остър от свеж розмарин и не би трябвало да се употребява толкоз щедро, колкото свежият вид, с цел да не се прекали с ароматите в ястието.

Розмарин се употребява както лекарствено, по този начин и козметично от няколко хиляди години. В разнообразни цивилизации розмаринът е бил знак на доста значими качества като преданост сред другари, спомен, обич и честност и даже обич и гибел.

 Масло то розмарин

На първо място, най-важното за множеството хора и в предишното, и през днешния ден е, че розмаринът се свързва основно с мозъка и способността му да укрепва паметта и да ускорява умствената мощ.

Някога не е било необичайност да се видят гръцки и римски студенти, които носят гирлянда или плитка от розмарин в косите си, до момента в който учат и поставят изпити.

Билкарите употребяват розмарин от епохи, с цел да лекуват редица кожни проблеми; розмаринът и тонизира, когато се чувствате тревожни, нервни или депресирани. Розмаринът е билка, която съдържа доста витамини и минерали.

Розмаринът има доста лечебни свойства и евентуално е най-известен със способността си да успокоява нервната система, да облекчава болките и като ободрителен и подмладяващ тоник на кожата.

Състав на розмарин

Пресният и сушен розмарин съдържа същите хранителни субстанции, само че варира в количества. Например, свеж розмарин е добър източник на манган, само че когато се изсуши, част от манганът се губи посредством процеса на сушене. От друга страна, сушеният розмарин съдържа доста по-голямо количество калций и желязо.

Пресният розмарин, който се употребява в по-големи количества от изсушения розмарин, е отличен източник на витамини А и С, желязо, калций, фолат и манган. Освен това е добър източник на витамин В6, магнезий, калий и мед.

Лечебни свойства на розмарина

 Розмарин с чесън е отлична фалшификация

- Розмаринът защищава от рак, по-специално рак на кожата и тумори и има антиоксидантни свойства;

- Розмариновото етерично масло има антибактериални и противогъбични свойства;

- Розмаринът може да подтиква циркулацията на кръвта в тялото;

- Може да помогне за повишение на ниското кръвно налягане;

- Билката предизвиква храносмилането в стомаха;

- Розмаринът може да облекчи метеоризъм, колики при бебета, газове и неприятно храносмилане;

- Може да облекчи депресията, тревогата и нервността;

- Може да облекчи главоболието;

- Поради противовъзпалителните си свойства розмаринът може да помогне за прекарване на артритната и ревматоидната болка;

- Когато се ползва върху косата като лосион, розмаринът може да третира пърхота, да предизвиква растежа на косата, да поддържа косата здрава и блестяща и да основава акценти в тъмната коса;

- Може да съживи изтощената и бледа кожа;

 Гроздов сок с розмарин

- Розмаринът може да отпусне мускулите на тялото и може да помогне при всевъзможен тип конвулсии. Може да се употребява за масажи;

- Розмарин усъвършенства притока на кръв към мозъка, което може да усъвършенства концентрацията и паметта - розмаринът е тоник за мозъка;

- Твърди се, че забавя или предотвратява плешивостта;

- Розмаринът може да подтиква тялото да създава пот, като подтиква кожата, което ще помогне за изпотяване при тресчица, грип или настинки;

- Добре е за облекчение на храчките от гърдите;

- Розмарин поддържа кожата да наподобява млада и може да забави процеса на стареене;

- Може да помогне при заспалост и безсилие и да възвърне равнищата на енергия;

- Той е антисептик;

- Може да помогне за лекуване на дихателни и белодробни проблеми, когато се употребява за разтриване или поемане с парна баня;

- Розмаринът може да облекчи болките по време на месечния цикъл; -

Готвене с розмарин

 Розмарин - билката-чудо за готвене, здраве и хубост

Розмаринът е извънредно издръжливо растение. Това е една от дребното билки, чийто мирис не се губи изцяло по време на готвене и също изсъхва доста добре.

Пресният розмарин би трябвало да се съхранява в истинската опаковка или да се увива във влажна хартиена забрадка и да се съхранява в хладилника;

Когато готвите с розмарин, първо, би трябвало да извадите игличките от дръжките и да изхвърлите дръжките. Някои хора избират иглите да бъдат нарязани на ситно или смачкани преди употреба;

Алтернативно, цели клонки розмарин могат да се прибавят към чорба или яхния, с цел да придадат усет по време на готвене, само че би трябвало да се отстранят преди сервиране.

Розмаринът нормално се употребява като фалшификация за агнешко и свинско ядене, само че има и доста други вкусни благоприятни условия за това по какъв начин да се готви с розмарин. По-долу са показани редица хрумвания.

- Използвайте за подготвяне на домашна плънка;

- Добавете към супи за овкусяване;

- Смесете с чесъна и използвайте като фалшификация за агнешко или пилешко месо;

- Добавя се към разтопеното масло и се заливат варените картофи и зеленчуци;

- Добавете нарязан розмарин към омлет, бъркани яйца или фритата.

- Увийте листа от розмарин към части пилешко, свинско или агнешко и печете;

- Използвайте розмарин за печена риба;

 Риба с розмарин

- Добавете към доматените сосове и супи;

- Добавя се към зехтина и се сервира върху изгорял хляб;

- Използвайте за овкусяване на домашни хлябове и солени бисквити.

- Добавете към леща и фасул яхния.

Вижте още:

- Защо да пием чай от розмарин;

- Неподозирани изгоди от розмарина

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР