Ройтерс: Немският железопътен оператор Deutsche Bahn (DB), който дигитализира дейността

...
Ройтерс: Немският железопътен оператор Deutsche Bahn (DB), който дигитализира дейността
Коментари Харесай

Немският железопътен оператор залага на Huawei за цифровизацията си въпреки опасенията за сигурността

Ройтерс: Немският железопътен оператор Deutsche Bahn (DB), който цифровизира активността си, през декември предходната година разпореди контракт на стойност 64 млн. евро (67,79 млн. долара) за доставка на множеството съставни елементи за новата си IP мрежа на компания, употребяваща технология на китайската компания Huawei.

IP мрежата ще бъде гръбнакът на нова цифрова инфраструктура, която ще разреши на DB да ръководи отдалечено всички интервенции в една от най-големите железопътни мрежи в Европа.

Договорът, за който до момента не е съобщавано демонстрира по какъв начин немските компании не престават да употребяват технологиите на Huawei в това, което мнозина считат за сериозна инфраструктура, макар възходящата угриженост за сигурността и предизвестията от страна на съдружника Съединени американски щати по отношение на потреблението на китайски технологии.

Тoй разкрива и пропуски в законодателството за отбрана на цифровата сериозна инфраструктура повече от година откакто съветската инвазия в Украйна накара немския канцлер Олаф Шолц да разгласи „ Zeitenwende “ или „ прелом в епохата “ към по-голямо внимание към сигурността, обявиха за Ройтерс депутати от ръководещата коалиция.

Говорител на DB съобщи пред Ройтерс, че са следвани рекомендациите на управляващите, само че според настоящото законодателство за ИТ сигурност не е трябвало да се ревизират мрежовите съставни елементи от немската работа за киберсигурност BSI, за разлика от операторите на публични телекомуникационни мрежи. Тя съобщи, че изборът на съставените елементи зависи от изпълнителя – в този случай Deutsche Telekom Business Solutions, дъщерно сдружение на Deutsche Telekom.

Говорител на BSI съобщи, че не знае за закон, който да дефинира ИТ системите на немските железници като сериозни съставни елементи.

Понастоящем нито една европейска страна няма законодателство против потреблението на технологиите на Huawei в частни корпоративни мрежи, макар че Швеция и Англия е признато законодателство против потреблението им в 5G телекомуникационните мрежи, а други страни приканиха операторите да ги заобикалят.

Тази седмица Германия съобщи, че прави цялостен обзор на съставените елементи, внедрявани от телекомуникационните компании, което е знак, че може да заеме по-настъпателна позиция.

„ Ако е правилно, че компанията залага повече на технологията на Huawei, то това повдига някои съществени въпроси. “

каза Константин декор Ноц, ръководител на парламентарната комисия, която следи разследващите служби

Депутатът от съдружния сътрудник на Зелените съобщи, че от това държавно управление зависи „ да поправи допустимо най-бързо годините на незнание и големите дефекти в политиката за сигурност “.

Критиците на Huawei настояват, че тесните връзки на компанията с китайските служби за сигурност значат, че потреблението на нейната технология може да даде на китайски шпиони и даже диверсанти достъп до елементи от значима немска инфраструктура.

Няма обществено налични доказателства, че Huawei и китайското държавно управление фактически биха могли да нарушат работата на мрежите, и двете страни отхвърлят изказванията, че съставляват риск за сигурността. Говорител на Huawei съобщи, че компанията в никакъв случай не би навредила на някоя страна или лице. Операторите настояват, че тя дава висококачествени съставни елементи на по-ниска цена от тази на съперниците.

„ Цифровата инфраструктура се трансформира във значимо полесражение в устрема към владичество. “

казва Паоло Пескаторе, анализатор на промишлеността в PP Foresight

Договорът от декември с Deutsche Telekom Business Solutions е за технологии на Huawei като комутатори и маршрутизатори. Те съдържат програмен продукт, който би трябвало постоянно да се актуализира от разстояние, което евентуално разрешава злонамерени актуализации, споделят специалисти по киберсигурност.

DB го даде на търг единствено два месеца след офанзива, която докара до прекъсване на целия влаков превоз в Северна Германия за няколко часа и увеличи осведомеността за уязвимостите в немската сериозна инфраструктура.

Няколко законодатели обявиха пред Ройтерс, че подозират държавен участник поради сложността на офанзивата. Разследващите към момента не са стигнали до дефинитивно умозаключение.

Разширяване на регулацията на цифровата инфраструктура

Дебатът за ролята на Huawei в Германия се разгорещи през последните месеци, до момента в който съдружното държавно управление изработваше нов документ за тактиката за Китай, като съдружните сътрудници от партията на Зелените и Свободните демократи се застъпваха за по-строга позиция от социалдемократите на Шолц.

Германия, която видя по какъв начин Китай се трансформира в неин главен търговски сътрудник при някогашния закостенял канцлер Ангела Меркел, одобри през 2021 година по-строго законодателство за производителите на телекомуникационно съоръжение за 5G.

Според фрагменти от отчет, споделен с Ройтерс, Германия в действителност е станала даже по-зависима от Huawei за оборудването на своята 5G мрежа за радиодостъп (RAN), в сравнение с в своята 4G мрежа.

Миналия месец държавното управление призна, че в действителност не разполага с безапелационна информация за процентното количество съставни елементи от китайски и други производители в немските мобилни и закрепени мрежи, само че съобщи, че 40% от съставените елементи в една от радиомрежите на DB са от Huawei.

Правителствен източник съобщи, че е разкрил, че някои оператори към този момент са вградили сериозни съставни елементи на Huawei без да чакат зелена светлина от BSI и може да бъдат задължени да ги заменят.

Отделно от това представител на Министерството на вътрешните работи съобщи пред Ройтерс, че то възнамерява да разшири настоящото законодателство за ИТ сигурност, с цел да обхване повече инфраструктури, и работи по закон за подсилване на киберсигурността.

„ Разполагаме с добър юридически инструмент за 5G, само че би трябвало да го разтеглим, с цел да обхванем и други сериозни инфраструктури, да вземем за пример лечебни заведения, снабдители на електрическа енергия или железници. “

заяви представителят на парламентарната група на Германската социалдемократическа партия Нилс Шмид
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР