Роялът на Милчо Левиев се завърна в Пловдив – родният

...
Роялът на Милчо Левиев се завърна в Пловдив – родният
Коментари Харесай

Роялът на Милчо Левиев се завърна в Пловдив

Роялът на Милчо Левиев се завърна в Пловдив – родният град на именития музикант. Инструментът, на който геният твори над 10 години, ще продължи да звучи на концерти във възрожденска къща в Стария град, където към този момент има и камерна зала, отдадена на маестрото. Изпълнения на " Владигерови квартет " дадоха начало на новия живот на гранд пианото.

Преди 12 години роялът отпътува от Пловдив за Солун, където Милчо Левиев живееше дружно със брачната половинка си Вики Алмазиду. Сега самата тя инициира завръщането на инструмента и разполагането му измежду още десетки реликви от живота и творчеството на международния джазмен.

" Беше прочувствено, като влезе този роял преди 12 години, и в този момент, несъмнено, като излезе от вкъщи ми. Но аз се пробвам да убедя себе си, че това са неща, които не ми принадлежат ", показа брачната половинка му.

Сред другите предмети, ситуирани в непрекъсната експозиция, са премията " Грами " за албум на Ал Жеро, в който Левиев взе участие като аранжор и пианист, номинацията за " Грами " на негов аранжимент за " Манхатън трансфър ", електрическото му пиано от именита за джаза марка, подарена персонално от създателя на марката, десетки албуми, оценки, фотографии, даже обичаният му костюм.

" Ние не желаеме това да се именува музей, а по-скоро една гореща културна точка, в която ще се случват забавни планове ", изясни ръководителят на Сдружение за просвета и обучение " Милчо Левиев “ Петър Салчев.

Новото културно пространство, наречено CULTURE HOT SPOT MILCHO LEVIEV, е в къщата на Иван Черноземски в Стария град, възобновена и обгрижвана от съдружие " Бизнесът за Пловдив “. Тук ще се организират камерни концерти и други артистични изяви.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР