РОСВ призова на приютените птици да бъдат оставени да отлетятЕдин

...
РОСВ призова на приютените птици да бъдат оставени да отлетятЕдин
Коментари Харесай

Половинката на щъркел, спасен у нас, го чака в Германия

РОСВ прикани на приютените птици да бъдат оставени да отлетят


Един от избавените от студа щъркели в Силистренско си има половинка, която го чака в Германия, заяви пред “Труд ” доктор Руско Петров. Експертът е част от екипа помагал на бедстващите птици в региона.

Пернатият образец, маркиран с пръстен в Германия и попаднал в поледицата към Дулово, беше освободен в понеделник дружно с още над 60 други прелетни. Щъркелът е на междинна възраст. Излюпен е през 2011 година и си е намерил сътрудник през 2014 година, споделят експертите.

Те обаче не знаят пола на птицата, само че нормално мъжките са тези, които отлитат първи на юг. До сътрудниците си в Германия те са изпратили клип по какъв начин щъркелът е изхвърчал от България. Надеждите са, че той още веднъж ще се събере с половинката си. Обикновено двойките щъркели се разделят и мъжете летят настрана от дамите, само че се събират в общото им гнездо, споделят орнитолози.

Друга от откритите птици е в тежко положение и на системи. Ще й трябват към две седмици възобновяване, прецизират спасителите.

Междувременно Регионална инспекция за опазване на околната среда – Русе прикани всички птици от типа бял щъркел, на които беше оказана помощ от локалните управляващи и популацията в Русе, Разград и Силистра, да бъдат пуснати на независимост.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР