Росица Матева призова избирателите да не поставят бюлетините една върху

...
Росица Матева призова избирателите да не поставят бюлетините една върху
Коментари Харесай

ЦИК: Най-ниската избирателна активност е в Пловдив

Росица Матева прикани гласоподавателите да не слагат бюлетините една върху друга, само че даже и да има лек отпечатък от черната лента или печата - вотът е постоянен

Нека не търсим някакви проблеми, а изборният ден да протече умерено. Това прикани на първия за деня брифинг на ЦИК говорителката на комисията Росица Матева. 

12,3% е изборната интензивност за страната, сподели тя. Не всички ОИК са подали данни - от към 25 общински комисии данни липсват. Най-висока е интензивността в Болярово - 33,94%, а най-ниска  - в Пловдив - 7,25%.

По-рано днес стана ясно, че до ЦИК са подавани и сигнали, че върху бюлетините се образуват белези, в случай че гласоподавателят ги сложи една върху друга, до момента в който отбелязва вота си. С 11 гласа " за " комисията реши да изпрати напътствие до СИК, че подобен вид " отбелязване " не води до нищожност на бюлетината. СИК и ОИК ще получат особено писмо, с цел да няма пояснение по въпроса и да приема бюлетините за постоянни.

Матева прикани гласоподавателите да не слагат бюлетините една върху друга. Дори и да гласоподават върху бюлетината, има доста лека диря, която е оставена върху другата бюлетина, означи тя. При слагането на печатите и черните ленти, които подсигуряват тайната на вота, има същият проблем. Затова ОИК би трябвало да осведоми СИК, че бюлетини със следи от черната лента или печата, би трябвало да е регистрират като автентичен глас, сподели представителят на ЦИК.
Има 7 тъжби, две за назначение на СИК - за неназначени членове.

Няма сигнал за изчезнали паравани, подаван до ЦИК. Само в една от секциите в Девин са пискали втори заслон, само че сигналът е пратен по подготвеност към кмета, защото той е виновен за обезпечаването им. " ОИК-столична и общинската администрация би трябвало да са обезпечили през вчерашния ден всички нужни бумаги и материали за провеждането на вота ", настоя Матева в отговор на въпрос има ли проблем с обезпечаването на тайната на вота в столичните секции.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР