Росен Цветков е едва в VII клас, когато казва вкъщи,

...
Росен Цветков е едва в VII клас, когато казва вкъщи,
Коментари Харесай

Росен Цветков: Всеки ден е битка - срещу фалшивите новини и срещу отказа от информация


Росен Цветков е едвам в VII клас, когато споделя у дома, че желае да учи публицистика. Макар че не взимат думите му на съществено, нищо не го отхвърля по пътя към задачата. Завършва „ Журналистика”, а по-късно и магистратура „ Продуцентство в електронните медии” в СУ „ Св. Климент Охридски”. Участва и в десетки образования за проверяваща и телевизионна публицистика в Европа, Съединени американски щати и Азия.

За работата си Росен Цветков е притежател на голям брой интернационалните и национални оценки. През 2013 година Асоциацията на европейските малките екрани СИРКОМ му връчва наградата за „ Изгряваща звезда” в огромна интернационална конкуренция. Няколко месеца по-късно става притежател и на премията за млад проверяващ публицист в Югоизточна Европа. През пролетта на 2016 година следствието му „ Канали”, излъчено в „ bTV Репортерите”, печели приз от един от най-престижните кино конгреси в света – Detective FEST в Москва, в конкуренция с близо 500 излъчвания от 53 страни. Много скъпа за журналиста е и огромната премия „ Валя Крушкина – публицистика за хората”.

Росен Цветков дава отговор на въпросите на най-голямата общественост от българи с опит по света –, които на 17 септември с поддръжката на bTV провеждат. Тук-Там Кошер среща младите българи, учили в чужбина, с водещи бизнеси, нови технологии, хрумвания и хора, които ги реализират.

Какви бяха твоите първи стъпки в журналистическата специалност?

Първите си репортажи направих за народен юношески вестник още 14-годишен. А на 19 - като студент по публицистика в Софийския университет, към този момент бях кореспондент в Университетското радио “Алма Матер”. Няколко месеца по-късно станах стажант в Българското национално радио. Паралелно с това подготвях с екип от Българската национална телевизия предаване, което започва през 2007 година. Именно тогава направих и първите си стъпки в ефирен ефир. След това не съм напускал сферата на малкия екран - бил съм кореспондент, водещ, сценарист. От 2014-та година работя в bTV - за най-хубавите, според мен, вести в България - bTV Новините.

Кой е репортажът, който в никакъв случай няма да забравиш и за какво?

Бих откроил следствието ми за организирането на агитки в поддръжка на партия “Атака” по време на антиправителствените митинги през лятото на 2013 година Най-вече тъй като беше извънредно мъчно за реализация в този миг. Все още си припомням ясно по какъв начин със скрита камера снимах събраните пред Националната опера в София младежи, по какъв начин се влях в редиците им и действително не знаех по какъв начин ще приключи вечерта за мен.

Снимка: btvnovinite.bg След това за пръв път усетих смесването на две мощни страсти - от една страна, удовлетворението от работата ми, а от друга - напълно естественото терзание след отправени към мен закани - за източниците ми, за околните ми. Наложи се към седмица да имам и защита.

Защо реши да се реализираш в България?

Взех решение, че в България мога да развия себе си като публицист, да науча доста и да провокирам позитивни промени в живота на хората, посредством репортажите си. Смятам, че направих верен избор, макар че през последните години медийната атмосфера у нас стана прекомерно комплицирана, от време на време даже нетърпима.

Много мои сътрудници – експерти от други медии, или сами се отхвърлиха от специалността, или бяха принудени да изоставен работните си места. Всеки ден е борба - против подправените вести, против отхвърли от информация и нежеланието на представителите на институциите да дават отговор на въпроси. Но и в тези провокации се крият значими професионални и житейски уроци.

Как намираш журналистическите истории или те намират теб?

Двустранно е - аз ги намирам тях, и те - мен. Опитвам се да диря неразказвани истории и да се срещам със събеседници, които в никакъв случай не са говорили пред медии. Винаги ми е прелестно да фотографирам хора, от които мога да науча нещо ново. Напоследък проследявам предпочитано и интернационалните вести. Това в една от измененията, които настъпиха след последната ми журналистическа специализация в Съединени американски щати. Все повече диря истории оттатък границите на България, само че такива, които биха били забавни и на нашата аудитория.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР