Росен Христов е многократен републикански шампион по динамична стрелба с

...
Росен Христов е многократен републикански шампион по динамична стрелба с
Коментари Харесай

Топстрелецът в САЩ Росен Христов направи сензационни разкрития пред в. "ШОУ" за оръжията, престъпността и...

Росен Христов е нееднократен републикански първенец по динамична пукотевица с револвер и карабина. Той е сертифициран инструктор по стрелкова подготовка с огнестрелни оръжия, експерт по тактическа карабина. Експерт е по високорисков конвой в горещи точки. За да тренира мерника си, Росен Христов прави към 4000 изстрела на месец. Работил е 7 години към “Дипломатическа сигурност ” на американското посолство в София. Университетското му обучение е “Компютърна графика и мултимедия ”. Бил е и инструктор в Близкия изток по стрелкова подготовка на профилирани отряди и антитерористична активност. - Росене, тези дни мъж бе прострелян и почина по време на тържество. Това отново слага въпроса кой, по какъв начин и по кое време би трябвало да носи оръжие? Ти имаш ли оръжие с теб сега?
- Абсолютно постоянно нося оръжие, безусловно постоянно! Това е, тъй като не се знае по кое време ще ми потрябва. Да се надяваме, че в никакъв случай, тогава ще съм най-щастлив. Но би трябвало да съм квалифициран. За какво са ми другояче уменията, в случай че в даден миг аз не мога да спася нечий живот.

- Как ти наподобява опцията в България хората да носят свободно оръжие?
- Просто би трябвало жителите да схванат, че това е отговорност и оръжието е за самоотбрана и за отбрана на живота на другите. Това е основното предопределение на огнестрелното оръжие, а не да се демонстрираме какъв брой сме мъже....Има такава наклонност у нас. Докато в чужбина, когато имаш едно умеене, постоянно се натъртва на позитивните неща, които те дърпат напред. И това се ползва във всяка сфера на живота

- Отвъд Океана сякаш не одобряват оръжието доста насериозно?
- В щата Невада с шофьорска брошура за половин час можеш да си вземеш позволение за оръжие без никакъв проблем. В Юта пък е още по-либерално - няма никаква регистрация. Пушка и револвер можеш да си купиш щом прецениш,, че са ти нужни. Условието е да не си подвеждан под правосъдна отговорност, да нямаш някакви душевен отклонения. Това се ревизира.



Единият от инструктурите, с който започнах да работя, е 20-годишният Браян Нелсън, който е в Топ 5 на стрелците на Америка. Започнал е да стреля, когато е бил на 4 години! Тази легенда, че огнестрелното оръжие е доста ужасно....не ми подхожда. Едно оръжие няма душа! И да го оставиш изцяло заредено няма да се случи нищо, в случай че не го хване някой неприятен човек. В Европа медиите натъртват на това по какъв начин огнестрелните оръжия са доста рискови. Статистиката демонстрира, че произшествия с огнестрелно оръжие са доста по-малко от всевъзможни други автомобилни произшествия и убийства и пострадвания с хладни оръжия. Не се натъртва на това какъв брой животи са избавили огнестрелните оръжия, тъй като предварителната защита прави извънредно доста работа. Там, където носенето на оръжие е неразрешено, има висок % престъпност. Това е потвърдено.

Хубаво е да има въпреки всичко по-голяма селективност и да се вършат проби за безвредно боравене да вземем за пример всяка година или на две години. Гражданинът, който има огнестрелно оръжие, да покаже, че той съблюдава ограниченията за сигурност, съответно и отговорно борави с него. Защото притежаването на огнестрелно оръжие е отговорност. В Париж това, което се случи - тази кланица, двама индивида да стрелят като по агнета към повече от 100 души... Ако е имало най-малко един или двама, които имат законно оръжие този случай щеше да се приключи още в първите 30 секунди. Добре, дано ограничим оръжията за неприятните да не ги взимат, само че не мисля, че някой оръжеен магазин във Франция продава автоматизиран АК 35... Има една безспорна истина - неприятните не се интересуват от закони и всичките оръжия, с които правят закононарушения, ги взимат от черния пазар. Дезинформацията е развой в медиите, който тече от години.

- Как попадна в Съединените щати?
- Отидох с една-единствена цел да се развъртвам в стрелбата. И тъй като там е меката на всевъзможни на практика спортове, свързани със пукотевица, пък и освен избрах Америка... Там са най-хубавите инструктури по самоотбрана, специфична тактичност и така нататък

- С какъв статут отиде оттатък Океана?
- Спечелих зелена карта. Първата ми работа беше на едно стрелбище в Лас Вегас. То беше най-много за туристи с комерсиална цел. Започнах да се състезавам още от втората седмица. Станах член на асоциацията по практическа пукотевица. Всеки уикенд има надпревари в разнообразни градове. На първия шампионат станах втори и всички бяха доста учудени. Пистолетът взех назаем, тъй като още не притежавах собствен.

- Защо не си взе твоите оръжия от България?
- Щеше да е доста комплицирано и скъпо да изкарам документите.

- Как избра щата, в който да живееш в Съединените щати?
- Живея в щата Юта. Защото това е домашната база на едни от най-профилираните и потвърдилите се в Съединени американски щати стрелкови академии - “Тактикъл перформънт център”. Собственик на стрелбището е една от легендите в динамичната пукотевица Рон Айвъри. Имам голямото наслаждение сега да работим дружно, аз съм инструктор в академията.

- Имал ли си сложни месеци, когато отиде оттатък Океана?
- Да, изключително първоначално. Един другар, някогашен пехотинец, с който се познаваме много от дълго време, ми стана поръчител. Той е американец и сега развива сходен бизнес, отново с образование за оцеляване...Добре му върви. Трябва малко да се натисне педалът в Съединени американски щати, с цел да може да схванат, че притежаваш умения, които надвишават междинното равнище. Трябва да си деен, другояче в случай че оставиш нещата и чакаш някой да те забележи, не става



- За какъв брой време пък реализира топнивото „ Гранд мастър”?
- „ Гранд мастър” станах преди няколко месеца с помощта на Рон Айвъри и на неговата методика и образование. Това е най-високото равнище и на тези стрелци се гледа с доста огромен почит в стрелковите среди. В дивизията, в която аз се състезавам в Щатите, сме над 100 индивида и единствено двама сме „ Гранд мастър”. Титлата демонстрира акуратност и експедитивност. Последното упражнение, което покрих, бяха три цели на разстояние 7 метра, на 2 метра отдалеченост една от друга. От кобур по сигнал би трябвало да се извади оръжието и да се изстрелят по два изстрела във всяка една от целите, като би трябвало да се уцели централната зона, която е много дребна - с размер от 15 сантиметра. Това би трябвало да се случи за 2 секунди. Във второто упражнение стоиш с тил към целите, би трябвало да се обърнеш, да извадиш оръжието от кобура и да направиш същите изстрели. Общо това би трябвало да се случи за 4 секунди и половина, дружно с първото упражнение и всичките попадения да са в централната зона. Две секунди за 6 изстрела с вадене от кобур....Това упражнение беше единствено едно от стъпалата към мечтаната купа. Бях си споделил, че доникъде на годината ще стана „ Гранд мастър” и се веселя, че го изпълних. Титлата се равнява на нещо като в каратето на 8-9-и дан. На такива хора се обръща повече внимание, имат повече спонсори и може да се каже, че съм в топа на динамичните стрелци в света. Когато си на шампионати, те поставят в елитните хранилища, омешваш се към този момент с огромните.

- Извършват ли топстрелци като теб “специални държавни задачи” в Съединените щати?
- Взима се под внимание умеенето, естествено. Има наклонност правоохранителните организации и организации, в това число и армейски подразделения да взимат инструктури, които да образоват техните чиновници чисто механически на тези умения. Защото просто сътрудниците схващат, че такива експерти са с най-високите умения и желаят да си сверят часовниците. Ние пътуваме, образоваме в Канада, образоваме и SWAT екипи и е огромно наслаждение и премеждие.

- Как наподобява равнището на стрелците в България и в Съединените щати?
- Има липса на запаси, само че имаме доста качествени момчета, изкючително въодушевени, които работят сами. Най-малкото би трябвало да има схващане и да не им се пречи. Рон Айвъри хареса някои стрелци, има изключителни експерти в България. Имат съответна подготовка, ограниченията за сигурност са на огромно равнище. Просто запаси....това е! Идеята ни е да идваме всяка година или да се сътвори нещо като посланичество тук да се образоват европейски сили за сигурност, най-много да сме потребни на нашите служби за сигурност.

- Когато в Съединени американски щати стане закононарушение, търсят ли експерти като вас?
- Има си проверяващи органи, те си организират следствието. Ние в множеството случаи участваме като консултанти по-скоро за дадена част по какъв начин да се екипират, какво да се усъвършенства по техните системи, с цел да могат да бъдат по-ефективни. Да са по-ефективни полицейските и военните екипи - по-бързи и по-точни.

- Кое е най-мощното оръжие, с което си стрелял?
- “Стрела 10” - това е ракета “земя-въздух” и улучих задачата.

- Как минава една твоя подготовка?
- Много значимо при нас е да се вършат сухи тренировки, тъй като по този начин се тренира и експедитивност, зрение...Продължителността им е от 45 минути до час, час и половина и се организират всеки ден. Трябва да си сигурен единствено, че оръжието не е заредено. Такива тренировки човек може да си прави и у дома. Трябва всичките боеприпаси да се поставени в друга стая, ревизира се за всеки случай коя стена е трегерна... Дори да стане някой случай да е несъмнено, че нищо рисково няма да стане. Три пъти седмично би трябвало да се върви на стрелбище и да се тренира по цел с 200-300 патрона. Общо за месец би трябвало да се събират към 4000 изстрела за добра бойна форма. Правя всичко по разнообразни часове на деня, с цел да съм ефикасен когато и да е.

Интервю на Живка Ангелова, Тампа, Флорида
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР