Росатом проявява интерес да участва в евентуална реализация на проекта

...
Росатом проявява интерес да участва в евентуална реализация на проекта
Коментари Харесай

В "Росатом" можело да имат интерес от строителство на "Белене"

" Росатом " демонстрира интерес да взе участие в възможна реализация на плана за АЕЦ " Белене " като строител. Това се схванало на среща на енергийния министър теменужка Петкова с генералния шеф на държавната корпорация за атомна сила " Росатом " Алексей Лихачов, оповестиха от ведомството й. Те са разговаряли в границите на деветия Международен конгрес " Атомекспо " в Москва.

" След като предходната година с общи старания разрешихме проблема след постановеното арбитражно решение за АЕЦ " Белене ", идната значима стъпка пред нас е обвързвана с опцията за реализация на създаденото за плана съоръжение ", подчертала Петкова.

Тя обяснила и че България следва да се съобрази и с произлизащите от парижкото съглашение условия за понижаване на нездравословните излъчвания. " Въпреки че ще настояваме пред Европейска комисия за дерогация, ще се наложи да преосмислим енергийната си тактика ", показала тя. По думите й главната цел на държавното управление в енергийната сфера е гарантиране на енергийната сигурност.

Тя обяснила на Лихачов проектите на страната активите по плана " Белене " да се отделят в компания,, която да бъде препоръчана за приватизация. По думите й с изключение на с построена площадка, част от съпътстващата инфраструктура и създаденото съоръжение за АЕЦ " Белене ", България разполага и с механически чудесно готови специалисти.

В случай че в границите на сходна процедура не бъде открит стратегически вложител, преглеждаме и опцията част от оборудването за " Белене " да се осъществя на площадката на 7-ми блок на АЕЦ " Козлодуй ", напомнила Петкова.

В рамките на форума Петкова се срещнала и с генералния шеф на " Росатом сервиз " и началник на плана за удължение живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ " Козлодуй " Евгений Салков.

Министърът изразила убеденост, че взаимната работа сред специалистите на АЕЦ " Козлодуй " и на " Росатом " ще приключи сполучливо и във връзка с дейностите за удължение живота на 6-и блок на българската атомна централа. Дейностите се извършват в заложените периоди и размери, показва Петкова.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Проектът АЕЦ "Белене " (170)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР