Ромската махала на Розино може да се окаже под 24-часово

...
Ромската махала на Розино може да се окаже под 24-часово
Коментари Харесай

Ромите в Розино като в Биг Брадър

Ромската махала на Розино може да се окаже под 24-часово наблюдаване, откакто Община Карлово приготви план за видеонаблюдение на рисковите зони на цялата територия на общината. Администрацията го внася за утвърждение непосредствено в Европейската комисия и чака той да получи финансиране.

Розино е под непрекъснато наблюдаване, взаимните акции на полицията, жандармерията и „ Специализирани полицейски сили “ в селото са най-малко веднъж месечно. Последната такава интервенция е била при започване на октомври.

Най-голямото село в Пловдивска област попадна във фокуса на полицията след няколко ромски мелета през последните години, когато две семейства се биха до кръв. В основата на свадите бяха ежедневни битови разправии, които ескалираха в всеобщи сбивания.

Акциите на полицията имат респектиращ темперамент, сподели кметът на селото Ангел Шаламанов. Същото удостовери и Фаня Гъдуларова, дълготраен водач на Евророма в Розино.

Началото на всеобщите сбивания бе през септември 2014 година, когато навалица разярени роми пребиха до гибел предприемача Георги Рогачев на личната му бензиностанция. Мъжът умря по-късно в болница, без да пристигна в схващане.

Дотогава в селото също имаше ромски кавги, те обаче не създаваха напрежение в цялото село. Бе относително безшумно и спокойно. Там от епохи живеят дружно българи, турци и роми, напомнят локалните.

През последните години в Розино се преселиха огромни семейства роми от прилежащите села - Певците, Слатина, Кърнаре, Христо Даново, споделя Фаня Гъдуларова. Махалата порасна доста. Когато избухне скандал за някоя дреболия, той става неуправляем. Засега в Розино е умерено, честото наличие на полиция и жандармерия в действителност респектира хората, описа дамата.

Междувременно във връзка със спокойствието и реда в кв. " Партизана " в Стамболийски беше направена инспекция за нелегално пребиваващи поданици. В инспекцията се включи комисия, в която участваха чиновници на Общината, на Районното ръководство на полицията и жандармерия. " Резултатите от тази акция демонстрираха, че сега в Партизана няма нелегално пребиваващи, само че акцията ще продължи в цялата община, като такива инспекции ще се правят постоянно. Целта е жителите да бъдат спокойни, че няма да се допусне на територията на нашата община да бъдат нарушени редът и спокойствието ", изясни кметът на Община Стамболийски Георги Мараджиев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР