Романът, който пита за смисъла на живота, именуван Нула време,

...
Романът, който пита за смисъла на живота, именуван Нула време,
Коментари Харесай

Романът Нула време, питащ за смисъла на живота - с премиера в Асеновград

Романът, който пита за смисъла на живота, наричан " Нула време ", ще бъде показан за първи път пред асеновградска аудитория. Това е 11-ото следващо произведение на писателя Николай Табаков, който живее в китното родопско село Яврово, ситуирано наоколо до Асеновград. Авторът е избрал името " Нула време ", тъй като счита, че всеки един човек е зависещ на условия в този живот.
" Всички живеем в някакво ограждане, което в действителност сами сме си построили. Става въпрос за " в този момент " времето и " тук " пространството, което не умеем да го заобикаляме. Например, ние споделяме " моят часовник ", " моят компютър ", " моят рейс ". Само че, в случай че се вгледаме деликатно ще забележим, че не те са наши, а ние сме техни. Ние се подчиняваме на един външен темп, който ни кара да забравяме да се запитаме кои сме, за какво живеем, къде отиваме. Дори дали има някакво друго време, в което може да се живее, а не в това, от което изпитваме непрекъснат боязън от гибелта и така нататък ", изясни пред Actualno.com Николай Табаков.
Творбата се занимава с тези проблеми, тъй като съгласно създателя, в случай че в една книга липсват безконечните екзестенциални въпроси на индивида, то тогава няма да бъде тъкмо литература, а четиво. Писателят е безапелационен обаче, че в случай че тези питания са сложени " дидактично, неуместно или някак началнически ", няма по какъв начин да се получат отговори. Сюжетът на книгата " Нула време " съдържа разнообразни жанрове. Има комични моменти, тук-там е иронична, майтапи се с политиците. В творбата се сблъскват две любопитни доктрини. Едната е православието - с Библията и загадките и притчите, заложени в нея. Другата развива дзен будизма. Според Табаков двете религии приказват за едни и същи неща на разнообразни езици. И точно те приказват за излизане от " в този момент " времето.
" Затова и книгата е наречена " Нула време ". Защото става въпрос за отиване към всеобщия живот и неговата безконечност. Затова и " Нула време ", тъй като човек може да преодолее времето и страха от този физически край, наименуван гибел ", описа писателят. Действието в романа се развива много бурно. Съдържа любовна история, ревнивост, смешни и тъжни хора и даже ликвидиране. Разказва се и за персони, които са " не запомнили себе си ", с цел да станат политици. Героите в романа са над 20 на брой и всеки един от тях е с друг и забавен темперамент, който се развива поотделно. Те се трансформират непрестанно. Това води да междучовешки връзки, които избуяват, избистрят се, а даже и избухват понякога.
Книгата е лесна за четене, даже без читателят да се задълбочава в смисъла й. " Човекът е единственото живо създание, което може да каже " не ". Той може да отхвърли събитията, които го притискат, и да направи решителна крачка. Когато човек фактически се интересува от себе си, той неизбежно отива към такова изрично " не ". Ето за какво посланието на романа е да даде на хората един малко по-прекрасен свят ", посочи създателят. В умозаключение Николай Табаков увери, че книгата не е издадена предизборно, макар сюжета й. Напротив - тя е творена в продължение на три години, а всеки един човек може да се припознае в някой от героите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР