Романът Гордост и предразсъдъци“ е най-четената книга на Джейн Остин.

...
Романът Гордост и предразсъдъци“ е най-четената книга на Джейн Остин.
Коментари Харесай

10 персонажа от „Гордост и предразсъдъци“, които всеки познава

Романът „ Гордост и предубеждения “ е най-четената книга на Джейн Остин. Романът, чието в началото заглавие е било „ Първи усещания “, е отхвърлян няколко пъти от издателите. В наши дни това е една от най-известните класики в международен мащаб.

„ Гордост и предубеждения “ е най-екранизираният разказ на британската писателка. По книгата са направени над 10 кино лентата и телевизионни сериала, като първият излиза през 1938 г.

В „ Гордост и предубеждения “ Джейн Остин разказва британското общество и неговите порядки, с доста тънък комичен жанр. Основна сюжетна линия на романа е гордостта, която у всеки воин се демонстрира по друг метод и в разнообразни мащаби.


Тук са събрани едни от най-ярките герои от книгата. Всеки вижда нещо познато в тях – някаква част от себе си или непосредствен човек, който ни припомня за господин Дарси, да вземем за пример.

1. Госпожа Бенет

Госпожа Бенет е може би един от най-дразнещите персонажи в книгата. Единствената ѝ цел в живота е да види богато омъжени петте си дъщери. Тя попада на най-ниското ходило в британската аристокрация – нахална, необразована, с голямо самочувствие. От друга страна нейният облик е показан и леко хумористично. Нейното непрекъснато недоволство остава у читателя привкус на занимателна подигравка, примесена с известно страдание към нейния брачен партньор.

 Гордост и предубеждения

2. Господин Бенет

Бащата на Лизи и сестрите ѝ, е извънредно спокоен човек, който напълно приема всички упреци и забележки от жена си на смешка. Въпреки че двамата съпрузи са радикално разнообразни, те са намерили метод да живеят в симбиоза – само с помощта на благия темперамент на господин Бенет и непрекъснатото глезене на капризите на жена му. Или, както някой би споделил – „ мъж под чехъл “.

3. Елизабет Бенет

Елизабет е горда, интелигентна, занимателна и леко наивна. Тя не наподобява на никого от своето семейство. Лизи презира минусите у другите, без да подозира, че тя самата има някои от тях. Отношението ѝ към господин Дарси първоначално е тъкмо такова. Тя го осъжда поради гордостта в неговия темперамент, без да си признае, че тя е също толкоз горда, колкото и той. Именно срещата ѝ с него я трансформира радикално – не подлага на критика хората, както преди, и осъзнава, че предразсъдъците, които е имала по отношение на него, са неоснователни. Неслучайно се влюбва в него по този начин, както се обича единствено един път.

4. Джейн Бенет

Джейн е наивната, добродушна сестра. Тя има вяра на всички и всичко. Джейн вижда положително във всеки и остава сляпа за минусите на хората. Винаги е подготвена да помогне, даже с цената на личното си благополучие. Тя не има вяра, че едно човешко създание може да нарани друго… и то съзнателно. За нея всички по природа са доброжелателни. И макар позитивния иси темперамент, доста мъчно има вяра, че господин Бингли я обича, и че тя също има право да бъде щастлива.


5. Лидия Бенет

Лидия Бенет е въплъщение на днешните капризни деца. Свикнала е да получава всичко, гледа напълно незадълбочено на живота и не се интересува от никой различен с изключение на от себе си. Дори когато предизвиква позор на цялото си семейство, тя като че ли извлича изгода от това. Никога не се тормози за нищо. Живее лековерен, непостоянен живот, който, както наподобява, изцяло я задоволява.

6. Господин Дарси

Най-интересният воин в романа. Първоначално той основава усещане, че е доста надменен, горделив и стои доста съсловия над всички останали. Всъщност се оказва, че има доста положително сърце и извънредно състрадателна душа. Гордостта даже му придава невероятен сексапил, в който Лизи се влюбва. Дарси е човек, който държи на своята дума и не дава обещание нещо, в случай че не може да го извърши. Дори когато оказва помощ на семейство Бенет, той го прави безшумно, без доста звук. За него е значима самата помощ, а не облагите, които оповестението ѝ може да му донесат. Това е извънредно заслужен човек, тъй че в случай че в обкръжението си имате господин Дарси, вие сте същински късметлия.

7. Господин Бингли

Господин Бингли е мъжкият еквивалент на Джейн Бенет. Добродушен, спокоен човек, който не има вяра, че хората могат да бъдат подмолни и неискрени. Той е най-верният другар на Дарси, тъй като и двамата откриват един в различен тъкмо това, което им липсва в личните характери – Бингли има вяра на преценката на Дарси, защото той самият постоянно бърка в своята, а Дарси знае, че постоянно може да разчита на Бингли и неговата добродушна природа.

8. Госпожица Бингли

Сестрата на господин Бингли е това, което през днешния ден бихме нарекли „ осичка “. Тя е пресметлива, подготвена на всичко да реализира задачите си, без значение кой и по какъв начин може да нарани. Самата тя желае Дарси за себе си, само че не е напълно несъмнено дали е от обич или от чисто възприятие за благосъстоятелност. Винаги, когато има опция унижава Лизи Бенет, като по този метод се надява Дарси да се отдалечи от нея. Но както постоянно се случва и в живота – става тъкмо противоположното.

9. Господин Уикъм

Това е „ обичан “ персонаж (в кавички, схваща се). Той е от хората, които са огромни на думи, само че не и на каузи. Никога не съблюдава дадените обещания. Не си държи на думата и непрекъснато се оплита в личните си неистини. Не можем да кажем, че Джейн Остин го разказва като неприятен човек. Уикъм по-скоро буди страдание, тъй като подобен вид хора в никакъв случай не могат да изпитат същинско благополучие.

10. Лейди Катрин де Бърг

Лелята, която желае да раздели влюбените Елизабет и Дарси. Този персонаж ни е добре прочут – злата самодива, Круела, злата мащеха… В „ Гордост и предубеждения “ злодеят е точно тя. Тя е извънредно възпитана и елегантна, постоянно е живяла в благосъстояние и лукс и не може да си показа, че обичаният ѝ племенник е запленен от едно нормално момиче. Катрин желае да омъжи Дарси за личната си щерка, с цел да може благосъстоянието да остане в фамилията. Но и тя, като доста други, не схваща чистата, откровена обич сред двамата. Напук на гордостта си и предразсъдъците на своите близки, те остават дружно.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР