Романът Бялата гвардия, в който младият Михаил Булгаков вкарва сцени

...
Романът Бялата гвардия, в който младият Михаил Булгаков вкарва сцени
Коментари Харесай

Бялата гвардия на Булгаков в ново издание на български за 100-я юбилей от написването на романа

Романът „ Бялата армия ”, в който младият Михаил Булгаков вкарва подиуми от личния си живот, излезе в ново издание. С него издателство „ Лист ” отбелязва 100-годишнината на книгата, с която Булгаков дебютира в огромната литература. Издателството употребява превода на починалата преводачка Лиляна Минкова, която остава измежду най-големите познавачи на създателя освен у нас, а и в международен проект. Корицата е дело на художника Емил Марков.

Сюжетът придвижва читателя във времето на Гражданската война в Украйна, която опустошава спокойствието на семейство Турбини. Младият доктор Алексей, преди малко се е върнал от фронта с вярата да стартира нов живот, само че тестванията за него, сестра му Елена и брат му Николай занапред предстоят.

В дома им се събират царски офицери и интелигенти, а на открито – край Града, войските на хетмана се готвят за стълкновение със силите на Петлюра. Умерени последователи на монархията, мъжете от фамилията поставят белите пагони...



По времето, когато написа „ Бялата армия ”, Михаил Булгаков е в Христовата възраст, напуснал е родния Киев и лекарската процедура на венеролог и към този момент се е открил в Москва с концепцията да стане публицист. До този миг е разгласил близо стотина очерци, фейлетони и репортажи. „ Бялата армия ” е първият му опит в жанра на романа и както личи – сполучлив.

Почти всички герои на творбата имат действителен първообраз измежду приятелите и фамилията на Булгаков, място на действието са улиците в Киев, а описанието на къщата на Турбини съответствува с къщата, в която живеят Булгакови през 1918 година Фамилията Турбини пък идва от моминската фамилия на бабата на писателя по женска линия.



Булгаков замисля творбата си като огромна трилогия. Първите две елементи са оповестени в броеве на литературното приложение на списание „ Русия ”, само че то стопира да излиза преди да са отпечатани всички глави.

„ Бялата армия ” вижда бял свят в цялостно издание на първо време във Франция през 1927 и 1929 година, когато е оповестена в два тома. Първото цялостно издание на романа в Русия е чак през 1966-а – 26 години след гибелта на създателя.

Сюжетът обаче е добре прочут още приживе на Булгаков, тъй като той преработва „ Бялата армия ” в пиесата „ Дните на Турбини ”, която се играе с огромен триумф на сцената на Московския живописен научен спектакъл.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР