Ролята на криптовалутите във финансирането на терористична дейност беше подложена

...
Ролята на криптовалутите във финансирането на терористична дейност беше подложена
Коментари Харесай

Защо криптовалутите имат главна роля във финансирането на тероризма

Ролята на криптовалутите във финансирането на терористична активност беше подложена на обширен разбор след офанзивата в Израел от Хамас на 7 октомври.

Израел е конфискувал криптографски сметки, за които твърди, че са свързани с Хамас.

Американските законодатели приканиха държавното управление да се пребори с потреблението на криптовалути от групировката и нейните филиали, оповестява Reuters.

Защо криптовалутите се употребяват за нелегално финансиране

Всеки може да сътвори адрес на портфейл с криптовалута, без да се постанова да минава инспекции като тези от банките.

Адресите са обозначени единствено с букви и числа, което значи, че хората могат да изпращат и получават криптовалута без да разкриват самоличността си.

Блокчейн технологията, която е в основата на криптовалутата, работи в дигитален тип, оттатък границите, което значи, че може да работи като система за незабавни заплащания.

Криптовалутите в международен мащаб са обект на по-малко характерни регулации спрямо обичайните финанси, макар че в някои райони се вкарват нови правила.

Работната група за финансови действия (FATF), световният орган, виновен за битката с пране на пари и финансиране на тероризма, предизвести, че криптоактивите " рискуват да се трансфорат в несъмнено леговище за финансовите преводи на нарушители и терористи ".

Може ли криптовалутите да не бъдат проследени

Да. Но не постоянно.

Блокверигите като  Bitcoin и Ethereum основават непрекъснат обществен запис на преводите. Това значи, че е допустимо да се види какви средства са постъпили и изтекли от даден адрес на портфейл и с кои портфейли е взаимодействал.

За външен човек е мъчно да разпознава преводите в блокчейна, само че компаниите за разбор разполагат с принадлежности за следене на средствата, добавя още Reuters. Все отново, с цел да свържат тези потоци с обещано лице или група, специалистите разчитат на информация, която не е записана от блокчейн.

Криптоборсите могат да записват кои адреси на кои клиенти принадлежат и полицията може да разобличи тези, които стоят зад портфейлите.

Потребителите на криптовалута обаче могат в допълнение да заличат следите си посредством крипто " миксери " или да реалокират средствата на тържища или други компании, които мъчно могат да се разграничат от активите на други клиенти.

Колко криптовалути се употребяват за финансиране на тероризъм

Никой не знае сигурно.

Войнстващите групировки употребяват разнообразни способи за прекачване на пари, в това число в брой, банки, фиктивни компании и благотворителни организации, както и неофициални финансови мрежи.

Криптовалутите са дребна част от тях, настояват специалистите.

През 2022 година чиновник на Организация на обединените нации съобщи, че преди няколко години се е считало, че 5% от терористичните офанзиви се финансират с криптовалута, само че че този % може да нарасне до 20%, оповестява Bloomberg.

Тази година FATF съобщи, че криптовалутите съставляват " възходящ риск от финансиране на тероризма ", само че че " голямото болшинство " към момента употребява елементарни пари.

Когато противозаконните финансови потоци са разпознати в дадена криптокомпания, това не значи безусловно, че всички нейни потоци са опорочени, настояват в блога си криптоизследователите Chainalysis. Според тях финансирането на тероризма " съставлява дребна част от по-малко от 1% от целия криптопазар, ангажиран от противозаконна активност ".

Други форми на нелегално финансиране

Финансирането на тероризма е дребна част от противозаконните използва на криптовалути, които включват измами, програмен продукт за откуп и обири.

Криптопрестъпленията ще доближат рекордните 20,1 милиарда $ през 2022 година, твърди Chainalysis, като назовава тази оценка долна граница.

Тази цифра изключва случаите, когато криптовалутите са приходи от некриптопрестъпления, като да вземем за пример заплащане за опиати.

Някои банки в Обединеното кралство към този момент ограничиха достъпа на клиенти до криптовалути заради повишаването на броя на криптоизмамите. Според отчети на Организация на обединените нации кражбата на криптовалута посредством хакерски атаки е забележителен източник на финансиране за Северна Корея, добавя Reuters.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР