Ролята на Европейската комисия (EК) като защитник на конкуренцията и

...
Ролята на Европейската комисия (EК) като защитник на конкуренцията и
Коментари Харесай

Neue Zürcher Zeitung: Краят на германско-руския път в енергийна политика

Ролята на Европейската комисия (EК) като бранител на конкуренцията и диверсификацията на енергийния пазар на Общността несъмнено се ускори, написа Йорг Химелрейх в публикация за швейцарския всекидневник Die Neue Zuercher Zeitung, представена от организация " Фокус ".
Изграждането на газопровод в Европа рядко е предизвиквал такива разгорещени разногласия в Европейски Съюз, както се случи с плана за „ Северен поток-2 “, посредством който съветският енергиен колос " Газпром " ще доставя годишно 55 милиарда кубически метра газ от Виборг до Лубмин/Балнео. Маршрутът е паралелен на този на газопровода " Северния поток-1 ". Наистина рядко може да се види толкоз явно тясното преплитане на икономическите, политическите и правните пространства в частни стопански енергийни планове.

Наскоро Съветът на Европейски Съюз утвърди противоречивите промени на така наречен " Газова инструкция ". Тя влезе в действие на 23 май 2019 година Така битката за разнообразни политически и стопански ползи беше ориентирана към предпазените зони. Това е прогрес, въпреки че полемиките евентуално ще продължат посредством правни процеси. За какво става въпрос от правна позиция и какви са последствията от тези промени?
За да се сътвори свободна конкуренция на пазара на газ в Европейски Съюз, първичната версия на газовата инструкция задължи отвесните европейски енергийни компании да разделят собствеността си на произвеждане и превоз, както и да дават на трети страни достъп до тяхната транспортна мрежа, да образуват цени по недискриминационен метод и да ги създадат транспарантни.
Настоящият компромис уголемява обсега на актуалната инструкция, тъй че да включва външни тръбопроводи от трети страни, които влизат в страната членка на Европейски Съюз. В морската зона, която се простира на 22 км от брега, според Конвенцията на Организация на обединените нации за морското право, крайбрежната страна има суверенни пълномощия. Сега „ Северен поток-2 “ също би трябвало да извърши уговорката си към директивата по продължение на немското крайбрежие до Грайфсвалд. Тъй като достъпът на трета страна до мрежата на " Газпром " в крайбрежните води не може да бъде обезпечен, той би трябвало да бъде наличен в съветския Виборг.
Разделянето на транспортната мрежа и производството на газ също ще се трансформира в сложна задача за " Газпром ". Въпреки че Федералната организация по мрежите на Германия би могла да изиска помощ или да направи изключение за „ Северен поток-2 “, в случай че бъде приключена преди влизането в действие на промените на директивата. Това обаче надали ще се случи. Освен това оттук-нататък съгласно промените всички изключения от разпоредбите на конкуренцията би трябвало да бъдат утвърдени от Европейската комисия и всички контракти за доставка с трети страни би трябвало да бъдат показани пред нея. Така Европейска комисия има необятно право да се намесва и да управлява енергийните доставки на обособени държави-членки, а затова и на Европейски Съюз - посредством трети страни.

Измененията доста ускориха ролята на ЕK като бранител на конкуренцията и диверсификацията на енергийния пазар на Европейски Съюз. В същото време те най-сетне погребаха германско-руските специфични пътища в газоснабдяването на Европейски Съюз. Франция ненадейно поддържа предложенията на Брюксел и Германия загуби кворума за несъгласие. Упоритата поддръжка на Берлин за плана в прорез с болшинството в Европейски Съюз изолира Германия в нейната съветска политика.
" Адвокатите на Дявола " на " Газпром " - пенсионирани немски политици, университетски институции, които се оплакват, че енергийната стопанска система е политически стимулирана, би трябвало да схванат, че енергийната стопанска система неизбежно е подчинена на политически и стопански съображения, защото е стратегически прекомерно значима за всяка страна, с цел да бъде поставяна единствено под контрола на частния бранш. Това е правилно даже в случай че политиците и фирмите обичат да го отхвърлят. Винаги е било по този начин, и сегашното не е изключение.
Всякакви изключителни разрешителни за " Газпром " са безперспективни, даже в случай че " Северен поток-2 " обезверено се бори за тях законно. Основният претендент на Европейската национална партия (ЕНП) на изборите за Европейски парламент, Манфред Вебер, към този момент разгласи, че ще направи всичко по силите си, с цел да блокира плана. " Газпром " може да следва единствено регулациите на Европейски Съюз, макар че това наподобява малко евентуално. Освен това, благодарение на " Северен поток-2 ", президентът на Руската федерация Владимир Путин се надява да изкара Украйна от газовата игра. Федералното държавно управление би трябвало най-сетне бързо да построи инфраструктура за импорт на полутечен природен газ, за ​​да подсигурява самостоятелност от транспортната мрежа на " Газпром ". Премервайки сили с Европейски Съюз, Путин и неговите немски паладини стигнаха до извода: Европейски Съюз може да укроти упорита Германия, а от време на време дори и да показва взаимност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР