Роженският манастир отново се изпълни с миряни в третия ден

...
Роженският манастир отново се изпълни с миряни в третия ден
Коментари Харесай

Миряни се поклониха пред чудотворната икона „Света Богородица

Роженският манастир о тново се извърши с миряни в третия ден на Великден, когато се празнува чудотворната икона „ Света Богородица - Вратарница “, копие на която се съхранява в манастира. 
 Българска телеграфна агенция
В утринните часове на днешния празничен ден свещенодействие и света Литургия отслужиха Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, Видинският
митрополит Даниил и игуменът на Рилския манастир свещеник Евологий Адрианополски. 
 Българска телеграфна агенция
В третия ден на Възкресение се отдава респект към Божията майка и към иконата с нейния лик, а днешният ден от Светлата седмица е празник на Иверската икона на Света Богородица, позната още като Портаитиса или Вратарница. 

Според непокътнатото поверие това е една от иконите, рисувани от Свети евангелист Лука, а по време на иконоборчеството в Константинопол е била избавена от вдовица, която я имала и я пуска в морето, с цел да не бъде унищожена.
 Българска телеграфна агенция
След към век иконата се явява в залив през Иверския манастир в Света гора, като е видяна по излизащ дирек светлина от нея. Света Богородица се явява на сън на един от монасите и му повелява той да отиде и в неговите ръце ще разреши да бъде взета и пренесена в манастира. 

Отново в сън пред остарелия духовник Гавриил, който прибира иконата от морето, Света Богородица показва волята си, че не е пристигнала да бъде защитавана от монасите, а да пази тях и от този момент е в дребен параклис, издигнат до портите на манастира. 
 Българска телеграфна агенция
Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е направено през 1790 година По това време манастирът е метох на Иверския манастир. В своето слово към вярващите през днешния ден Неврокопски митрополит Серафим уточни, че точно Божията майка първа получава вестта за Възкресението на своя наследник и наш Господ.
 Българска телеграфна агенция
„ Няма време от две хилядолетия преизпълнени в църквата, през което Света Богородица да не е показвала, да не е засвителствала по тази причина , че постоянно е със своите рожби и постоянно оказва помощ и закриля когато и да е, изключително тези, които я почитат, които я обичат и приканват в молитвите си “, сподели митрополит Серафим. 
 Българска телеграфна агенция
Митрополит Серафим се насочи към множеството миряни, събрали се в манастира, че и през днешния ден е мощна вярата да получим по молитвите на Света Богородица и посредством нейната икона „ Света Богородица - Вратарница “ нейното благословение, да благославя всички, които идват с откровена религия и любящо сърце, „ с цел да отправим молитвите си и благодарностите си към Бога и персонално към нея, към пречистата Божия майка. Нека нейният покров да бъде с всички вас “. 
 Българска телеграфна агенция
Поради проливния дъжд в региона, тази година шествие до близкия храм „ Св. св. Кирил и Методий “ в чудотворната икона не бе осъществено, само че лития с чудотворната икона бе осъществена към храма, в която се включиха голям брой хора. След литийното шествие бе отслужен водосвет за здраве. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР