Рожденото време на виното е около десет века по-рано, отколкото

...
Рожденото време на виното е около десет века по-рано, отколкото
Коментари Харесай

Откриха кога се е родило виното

Рожденото време на виното е към 10 века по-рано, в сравнение с се смяташе до момента. Това разкриват остатъци, открити измежду неолитни съдове в Грузия, в южната част на Кавказ, съобщи БГНЕС.
Най-старите химически следи от произвеждане на вино до момента се датираха от 5 400 до 5 000 година прочие н. е. и бяха открити в планините Загрос в Иран, прецизират учените, чието изобретение бе оповестено в изданието на Американската академия на науките.
Проучванията им бяха съсредоточени върху две богати на глинени съдове находки от началото на неолита, датирани отпреди 8 100 до 6 600 година Те са открити в Гадашрили гора и Шулаверис гора, на към петдесет км от Тбилиси.
Аализ на остатъци, открити в осем съда, разкриват съществуване на винена киселина, която е химическото доказателство за съхранението на грозде и вино в тях. Открити са и още три типа киселини - ябълчена, янтърна и лимонена, които също са свързани с лозарството.
„ Това демонстрира, че Грузия без подозрение е люлка на лозарството и винарството “, споделя научният шеф на Френският народен институт за агрономически проучвания Патрис Тис.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР