Рогата грипът ще си ги покаже в края на януари

...
Рогата грипът ще си ги покаже в края на януари
Коментари Харесай

Кантарджиев: Грипът ще си покаже рогата в края на януари и началото на февруари

Рогата грипът ще си ги покаже в края на януари и в първите две седмици на февруари. Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ вирусологът проф. Тодор Кантарджиев.

В момента по-силно разпространяване има грипа в Румъния и в Гърция, добави той.

„ Това, което разграничава грипа от всички респираторни инфекции през зимата, е че на 2 часа от цялостно здраве, получаваш болките в мускулите, в гърлото, в очните ябълки, раздразнение от светлината, повишаваш температурата, имаш суха и непродуктивна кашлица и както е във вица – все едно те е газил трен “, съобщи професорът.

„ Прахчетата се борят против признака, а не против вируса. Докато лекарството, изписано от доктор, е против причинителят на инфекцията и не развиваш болестта. Не бива да вървим без маска по аптеките и поликлиниките “, предизвести той.

„ Инкубационният интервал на грипа през този сезон е от 24 – до 48 часа. Симптомите на един риновирус или парагрипен вирус ще се появят след няколко дни и ще се чудиш къде си се заразил, до момента в който при грипа ще се сетиш незабавно, че през вчерашния ден някой ти е кихал настоятелно или някой воин е тръгнал на работа с температура и хрема “, изясни проф. Кантарджиев.

Според него, аерозоли със сребърни частици пазят от вируси.

„ В Европа двата грипа са от вид А. Лекарствата, които са против него, работят. Ако незабавно ги вземеш, на другия ден ще си по-добре и бързо оздравяваш. Те са налични от няколко години. Тъй като се изписват единствено с рецепта, би трябвало хората се съветват с лекари “, добави той.

„ Тези медикаменти блокират размножаването на грипният вирус и в случай че се вземат рано ще има резултат. Действат 35 часа от появяването на първите признаци. Ако ги приемеш незабавно, няма да се разболееш “, посочи професорът.

„ Който е болен, да си стои у дома! Където се събират доста хора, ходете с маска! Мерките за проветряване и миенето на ръце не трябва да бъдат занемарявани “, акцентира той.

„ Добре е мамите, вместо да си клюкарстват, да вземат да почетат и да питат „ абе, докторе, там написа, че се предлага този антибиотик, а ти за какво даде другият – единствено, тъй като е пет пъти по-скъп ли? “. Като стартират такива въпроси въз основата на някакви научни данни, нещата ще станат малко по-добре “, разяснява вирусологът.

Според него топлото време забавя разпространяването на вирусите. „ В Европа там, където през декември градусите са били по-високи, са по-малко болните от грип, тъй като когато сме на открито на слънце, вероятността да се заразим и да предадем инфекцията е доста по-малка “, добави той.

„ Иска ми се да затворим страницата с COVID-19, само че през януари и февруари евентуално ще имаме отново проблеми с вируса. Няма да се плашим от това, което се приказва сега за Китай, тъй като там нещата малко се пресилват. Данните са основно на Ройтерс, а болестта към този момент е с по-малката смъртност и с по-лекото превозване. Мисля, че нищо съдбовно няма да стане “, предвижда специалистът.

„ Когато децата тръгнат на учебно заведение и когато стане по-студено, ще се събираме в непроветрени пространства и тогава ще има нарастване на инфектираните. Дай Боже да няма натоварване на здравната система и да не се стигне до доста случаи за къс интервал от време “, добави той.

„ Много вируси, които са присъщи за сезона, се демонстрират в този момент по-силно с помощта на ограниченията – на това, че две години бяхме с маски и случаите бяха по-малко. Колективният имунитет е по-слаб и по тази причина случаите са повече “, посочи професорът.

„ Повечето вирусни инфекции, които следим още от пролетта, когато махнахме маските, наподобяват на грип. Те не минават за една седмица и се усложняват с неприятна кашлица “, предизвестява той.

„ Респираторният синцитиален вирус е рисков за новородените, само че боледуват и възрастните и то със засягане на бронхиолите - проводната система на долните дихателни пътища на белия дроб и нормално три седмици се каля. Ако се смени характерът на кашлицата и секретът от носа и от това, което се изкашля, стане зелен, би трябвало да се консултирате с доктор, тъй като може към този момент да се касае за бактериална зараза и е необходим антибиотик “, акцентира Тодор Кантарджиев.

„ Полезни са инхалациите от водни пари със сода за самун. Важно е въздухът в пространствата да е мокър, с цел да се оттича секретът от белия дроб. Пийте доста вода, когато имате вирусна зараза! Човек би трябвало да пие вода освен когато е жаден “, сподели още той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР