Родопите пазят най-големите чудеса на България. Това заяви главният редактор

...
Родопите пазят най-големите чудеса на България. Това заяви главният редактор
Коментари Харесай

Славка Бозукова: Родопите пазят най-големите чудеса на България

Родопите пазят най-големите чудеса на България. Това съобщи основният редактор на в. „ Стандарт” Славка Бозукова при откриването на полемиката „ Бранд „ Родопи” – новата визитна картичка на Кърджали и района. Тя се организира взаимно с община Кърджали в сърцето на Родопите. Форумът от акциите „ Чудесата на България” и „ 10 аргументи младите да останат в Кърджали” събра на 30-ия празник на „ Стандарт” изпълнителна, законодателна и локална власт, бизнес, научни среди, с цел да начертае новия бранд за Родопите и новите направления за културно-исторически туризъм.

Затова и в поредицата от национални акции – които се трансфораха в емблема на Стандарт и несъмнено донесоха добавена стойност към репутационната ни тежест, Чудесата на България се откроява най-ярко. Тя се трансформира освен в задача на медията, само че в идея на всеки един от публицистите на Стандарт, сподели госпожа Бозукова.

Ето цялото изявление на Славка Бозукова, основен редактор на „ Стандарт”

Благодаря ви, че уважихте поканата ни и през днешния ден сте отделили от времето си, с цел да дойдете на полемиката в границите на най-голямата национална акция за запазване на културното завещание и развиване на културния туризъм - Чудесата на България. Тя се организира в показателен за „ Стандарт “ ден., тъй като тъкмо преди 30 години се появи едно от медийните чудеса в зората на демокрацията – а точно вестник „ Стандарт “. Първият вестник на цветна партия и то в наследник цвят, като цвета на демокрацията. Оттогава до през днешния ден нашата задача е да пазим стандартите в публицистиката, само че дружно с това през тези 3 десетилетия научихме, че колкото значимо е да гледаме към технологиите и бъдещето, не по-малко значимо е да пазим паметта на нацията и да пазиме българските дела, които сплотяват, а не разделят.

Затова и в поредицата от национални акции – които се трансфораха в емблема на Стандарт и несъмнено донесоха добавена стойност към репутационната ни тежест, Чудесата на България се откроява най-ярко. Тя се трансформира освен в задача на медията, само че в идея на всеки един от публицистите на Стандарт.

Днес ние идваме тук, в сърцето на Родопите, в столицата на толерантността, с цел да отбележим този юбилеен ден дружно с всички вас, които милеете на културното ни завещание – едни от вас го разравят из руините на времето и го реставрират, други го съхраняват, трети го социализират, четвърти го разпространяват, пети то цифровизират. Но е неоспорим факт, че с общите ни старания скъпото благосъстояние на Родопите към този момент не е покрито с историческия прахуляк на 7-те столетия. Обновените светилища, замъци, мостове, църкви, манастири, джамии и текета блестят с нова светлина и притеглят от ден на ден туристи, впечатлени и запленени и от непокътнатите обичаи на нематериалното завещание, мотив за горделивост и самочувствие на всеки родопчанин.

Затова и на първо място желая да благодаря на всеки един от вас, че носи в сърцето си най-българската идея. И въпреки времената да са доста тежки и сложни, и за просвета и туризъм през днешния ден минимум се приказва, връщайки се към историята ще открием задоволително доказателства, че точно културния код на българите е този, който може да ни запази, който може да ни резервира. И да ни сплоти в чудовищното разделяне, което като нация претърпяваме. Това е кодът, който вие родопчаните носите и за който ще стане дума малко по-късно в нашата полемика, когато ви представим и най-новия издателски артикул на акцията ни а точно книгата – „ Чудесата на Родопите – 50 митове “.

Днешната ни среща ме връща 6 години обратно, когато още веднъж с помощта на кмета на Хасан Азис организирахме полемика в границите на друга наша акция - „ Да! На българската стопанска система “. Тя бе извънредно резултатна – изключително във връзка с тематиката, която ни е събрала през днешния ден: развиването на културно-историческия туризъм. След форума ни Министерство на туризма пусна справочник на Чудесата на Източните Родопи, направи указател на фестивалите, провежда турове за задгранични туристи, част от които минаха през област Кърджали, сътвори специфичен имейл, на който бизнесът да изпраща концепциите си.

Три години по-късно, за повторно се събрахме в Кърджали, с цел да надградим започнатото и тогава за първи път заговорихме за районни марки. Благодаря от сърце на кмета Хасан Азис, по тази причина че прегърна концепцията и през днешния ден сме се събрали тук, с цел да показа визията си за развиване на общината през призмата на другите типове туризъм и дружно с всички вас да начертаем марката „ Родопи “.

Безспорен факт е, че област Кърджали пази едни от най-големите чудеса на България. Перперикон от дълго време се е трансформирал в туристическа визитка на района, само че дружно с него са и перлите Татул,, крепостите Устра и Вишеград. Сред тях е и най-стария златен рудник в Крумовград, неземния Дяволския мост, неповторимата джамия на седемте моми. Следите от епохите обаче не опират в рамките на област Кържали. Шарапаните и в хасковските Минерални бани са все по този начин загадъчни, както и нишите в Глухите камъни. Тайните на Мезек занапред ще се разкриват. Пешерата Утробата пази онази неразгадана сила, която се усеща и в Дяволското гърло и в Ягодинската пещера. А отвън материалното завещание, и Кърджали, и Смолян, и Хасково са общи пазители на нещо доста значимо – българския дух. Българската приемливост. Чувство за заедност, с помощта на което разликите изчезват, с цел да се настанява онази хармонията сред културните полезности, която е магнит за всеки пришелец.

Това е духът на марката „ Родопи “, който желаеме да покажем на света и по тази причина сме поканили кметове, представители на бизнеса и културни институции от трите области. Специално място ще отделим и за ролята на музеите, с самодейност, с която ще се опитаме да активизираме съдействието му тях в изгода ва младежите, които желаят да се допрян до историята. Местните съкровищници имат голяма потребност от поддръжка и по тази причина ние им предлагаме да подпишат меморандум за планове, по силата на който да провеждат общи начинания – взаимни изложения, общо промотиране на разкопки. Ние като медия пък се ангажираме със съдействието на министерство на културата да предизвикваме в НИМ, НАИМ или на уместно място в София тяхна взаимна галерия.

В рамките на форума, ще приказваме и за дигитализацията на артефактите. Ще чуем гласа на едни от най-авторитетните археолози. Ще дадем думата на представителите на работодателските организации, с цел да споделят къде се къса връзката сред бизнес, властта и науката.

В интервала на пускане на служебния кабинет, когато върху плещите му са стоварени екзистенциални проблеми на нацията, заблуда е да чакаме чудеса от тях във връзка с културния туризъм. Благодаря на госпожа Модева, че в изпълненото с публично напрежение време, съумя да пристигна в Кърджали, с цел да показа е визията на туристическото министерство за района. Още повече, че това е първият заместител министър, отговарящ директно за този сектор във ведомството от няколко месеца.

Безспорна горделивост за всички нас българи е фактът, че имаме третата по величина съкровищница в Европа. Дали обаче съумяваме да покажем чудесата даже пред европейците? Докато в Европа към този момент повече от година се приготвят плановете по новата огромна самодейност - Баухаус, в България приоритет остава единствено хаоса. На какво могат да разчитат кметовете, бизнеса – отговорът знае един от най-активните евродепутатите по тематиката – Искра Михайлова, която е от години наш сътрудник в акцията и благодаря, че промени програмата си, с цел да е с нас и през днешния ден.

Искрено се надявам и тази полемика да е оптимално резултатна. Не единствено с дълга редица от проблеми, които съм сигурна, че всеки от вас ще сложи. Но и с оферти и хрумвания, които могат да допринесат за развиването на районите и за новия бранд. Това, което аз мога да ви обещая е: Всяка една от тях ние ще запишем по време на цялото ни турне по родопските общини. После ще създадем общ указател на предложенията и още в първите дни на новия парламент, ще ги внесем с вярата, че ще намерят място в границите на законодателството. Като специфичен посетител измежду нас е ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, на който благодаря за присъединяване във форума и в това време разгадавам, че като една от най-активните групи в Народното събрание, парламентарната група на Движение за права и свободи ще ни окаже подпомагане за това, още повече, че неведнъж той е определял като неоспорим приоритет за Движение за права и свободи запазването на културното завещание и развиването на туризма като фактор за разцвет на районите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР