Родният театър се сбогува с още една знакова личност –

...
Родният театър се сбогува с още една знакова личност –
Коментари Харесай

Театърът загуби и режисьора Борислав Чакринов

Родният спектакъл се сбогува с още една знакова персона – режисьора Борислав Чакринов. След театралните режисьори Иван Станев и Красимир Спасов, които изгубиха неотдавна живота си, шефът на Драматичния спектакъл в Бургас пое към небесния спектакъл единствено седмица, откакто навърши 63 години.

 

Е Според близки до режисьора от няколко месеца той не се чувствал добре, имал проблеми със сърцето, лекувал се във ВМА, само че не давал да се разбере, че е болен. Тъй като постоянно е бил по-пълен, имал висок холестерол и диабет, които явно са увредили органите му.

 

Безспорно Чакринов бе един от надарените и изобретателни режисьори и театрални шефове, дали опция на мнозина да стъпят на сцената и да се развиват в специалността. Една от актрисите, която е безпределно признателна на Борислав Чакринов, е Йоанна Темелкова. Тя показа в обществените мрежи, че е съкрушена от гибелта му.

 

„ Един от най-истинските „ хвърчащи хора ”, които съм познавала. Човекът, който ми даде правото да стъпя на театралната пътечка и да стартира моите търсения там. Човекът - Душа! Обичам те с цялото си сърце, Боре... Душата ми се раздира... “, сбогува се с режисьора известната актриса. След като приключва НАТФИЗ, тя стартира професионалния си път в Драматичния спектакъл „ Адриана Будевска “ в Бургас по покана на шефа Борислав Чакринов.

 

„ Боренце, през днешния ден трансформира усмивката ми в сълза. Обичам те, където и да си! “ написа в обществената мрежа и актрисата Мария Сапунджиева, работила в доста спектакли под режисурата на Чакринов в последно време. Тя бе отличена с наградата „ Златен Кукерикон 2023 " за най-

добра женска комедийна роля – за облика на Мери в „ Ревност “ от Сам Бобрик, в режисура на Борислав Чакринов.

 

" Напусна този свят огромният български режисьор и мой преподавател Борислав Чакринов. Той е измежду основателите на спектакъл „ Зад канала ”, бил е част от режисьорската гилдия на Народния спектакъл в един от най-хубавите му интервали от новата му история, живописен началник на спектакъл „ Адриана Будевска “. Сбогом, професоре, сподели и режисьорката Лилия Абаджиева.

 

Режисьорът Теодор Ушев също показа думи на благодарност към Борислав Чакринов: „ Благодаря за опцията да се докосна до благородната персона, за професионализма. Затова, че изигра последната си роля във „ Рhi1.618 “. За помощта в Бургас. Почивай в мир, Боре! “.

 

 „ Бургаският спектакъл опустя. А Бургас загуби изключителна персона. Отиде си Борислав Чакринов! Незабравима персона, огромен другар, извънреден експерт. Ще ми липсва намигването му към живота, усмивката му, успокояващото и приземяващото му другарство! Съболезнования на околните му и актьорите от трагичен спектакъл „ Адриана Будевска “. Скърбя дружно с вас ", написа във връзка загубата кметът Димитър Николов.

 

„ Неговото креативно и човешко омагьосване ще продължи да живее на сцената, да усмихва и предизвика сътрудници и фенове “, показа и режисьорът Румен Велев,

„ Той беше напълно сценичен човек. Театърът беше неговият живот и орис. Постановките му носеха лирична мекост и ненатрапчиви внушения, неочакваност, дълбочина, великодушие. Умееше да основава любопитен репертоар, да събира съидейници, да кани забавни артисти, режисьори, художници, композитори. Създаваше оня значим микроклимат в театъра, където всеки се усещаше комфортно и можеше да разгърне до дъно креативния си капацитет. Знаеше, че с изключение на професионалните условия към трупата, театралният началник би трябвало да има нравственос и обич – извънредно значими качества, които го вършат важен и обичан “, сподели Велев.

 

Изборът на специалност идва напълно естествено при Чакринов, макар че дълги години се занимава със спорт. Борислав е обвързван с театъра доста преди да го осъзнава – израства в семейство на театрали и безусловно живее в Драматичния спектакъл в родния си Плевен. На 12 години към този момент има 10 функции зад тила си.

 

След като приключва ВИТИЗ през 1985 година, Борислав. Чакринов работи като режисьор в Драматичния спектакъл в Сливен, а година по-късно става и негов шеф. В края на 80-те работи в спектакъл „ София “. От 1990 до 1998 година е шеф на МГТ „ Зад канала “. От 1998 година до гибелта си работи в Драматичен спектакъл „ Адриана Будевска “ – Бургас, изначало като режисьор, а след това поема и неговото управление. На сцената там основава едни от най-запомнящите се спектакли – „ Кралят умира “ от Йонеско, „ Смъртта на комерсиалният пасажер “ от Артър Милър с присъединяване на Йосиф Сърчаджиев, „ Бащата “ от Стриндберг, „ Двамата веронци “ и „ Както ви харесва “ на Шекспир, „ Чичовци “. по Иван Вазов, „ Големанов “ от Ст. Л. Костов, „ Когато гръм удари “ от П. К. Яворов и доста други, Поставил е над 150 спектакъла у нас и в чужбина. Често е канен за постановки и в Русия.

 

През 1999 г, Борислав Чакринов слага началото на Международния сценичен фестивал „ На брега “, който през годините се трансформира в една от емблемите на културния живот в Бургас. В другите издания на фестивала гостуват едни от най-изтъкнатите имена в областта на театралното изкуство у нас и в чужбина. На сцената на Бургаския спектакъл са показани паметни театрални спектакли. Борислав Чакринов обичаше морето, тъй като то подсеща хората какъв брой дребни са в действителност и че светът не се върти към нас.

Автор: Уикенд

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР