Роджър Стаубах е първият спортист, който си спомням като инвеститор,

...
Роджър Стаубах е първият спортист, който си спомням като инвеститор,
Коментари Харесай

Това са едни от най-великите спортисти, но и още нещо много специално!

Роджър Стаубах е първият състезател, който си припомням като вложител, написа Уил Ънсуърт от Investorplace.

Стаубах е член на залата на славата и игра като куотърбек за Далас Каубойс, само че след края на кариерата си стартира собствен личен бизнес.
Дори и във времето, в което играеше за Далас, той продаваше застраховки живот по време на паузите сред двата сезона. След 11 година в отбора, той реши да се откаже и продължи със застраховки, само че този път на цялостен работен ден.

След още шест години той продаде бизнеса си на Jones Lang LaSalle за 663 млн. $ през 2008 година Не е толкоз неприятно за доскорашен състезател, нали?
Спортистите могат да са доста по-добри вложители, в сравнение с множеството хора считат. Дългата им професионална кариера е изисквала от тях много работа, неизменност, умеене за разрешаване на проблеми и други качества, които са нужни и на един добър вложител.
Затова през днешния ден ще ви представим няколко спортисти, част от тях сегашни, други – някогашни, които се оправят сносно с парите и още по-важно - с тяхното умножаване.
Коби Брайънт
След 20 година в НБА, Брайънт се отхвърли от баскетболната си кариера и се насочи към света на вложенията. Първоначално той влага със своя сътрудник Джеф Щайбел. Само за 3 година двамата вложиха в общо 15 бизнеса и основаха Bryant Stibel, която през днешния ден ръководи активи за над 100 млн. $.
Отделно от това, неотдавна стана ясно, че неговата инвестиция от 2014 година за 6 млн. $ в Body Armor към този момент се прави оценка на 200 млн. $, откакто Coca Cola закупи дял в компанията за спортни питиета. Това съставлява рентабилност от 3200%!
Без подозрение, с доста работа, неизменност и може би малко шанс, скоро ще забележим името на Брайънт в класацията на милиардерите.
Леброн Джеймс
През 2012 година Леброн Джеймс отхвърли да преподпише контракта си за реклама с McDonald's, като вместо това се насочи към веригата пицарии Blaze Pizza. Баскетболистът, неговият бизнес сътрудник Маверик Картър и финансовия им съветник Пол Уочър влагат 1 млн. $ в малко познатата по това време компания.
През миналата година стана ясно, че компанията е продала дял на Brentwood Associates при оценка от 250 млн. $, което значи, че делът на Джеймс към този момент се равнява на 35 млн. $.
В началото на 2018 година пък друга от вложенията на Леброн Джеймс – тази по покупката на 2% от капитала на Ливърпул, също му носи добра рентабилност. Днес вложените 6.5 млн. $ към този момент се равняват на 32 млн. $, осведоми преди време ESPN.
Меджик Джонсън
Трудно е да повярваме, че Меджик Джонсън се отдръпна преди повече от 25 година Разбира се, за това време той не си остана у дома пред тв приемника, нито пък се отдаде на голф.
Magic Johnson Enterprises започва своята активност през 1981 година, като тогава той влага в две радиостанции и откри магазина Magic 32 за продажба на спортни артикули, който обаче завърши активност след към година.
Оттогава до през днешния ден той откри общо 125 кафета на Starbucks, които след това продаде на компанията. През 2012 година Джонсън бе част от договорката по промяната на собствеността на различен отбор от Ел Ей - Los Angeles Dodgers.

Той влага 50 млн. $ против 2.3% от капитала, само че през днешния ден оценката е неведнъж по-висока и се чака той да извлече добра облага.
Най-важният урок, който Меджик научава, е, че триумфът в бизнеса са положителните чиновници. „ Трябва да чувам какво имат да ми кажат младежите, работещи за мен. Винаги назначвавам по-умни хора от мен. Урокът, който научих, е, че би трябвало да се влага в бизнес, който се грижи добре за чиновниците си. "
Майкъл Джордън
По последни данни, легендата на Чикаго Булс Джордън има 1.7 милиарда $. Голяма част от положението си той генерира от покупката през 2006 година на различен отбор от НБА – Шарлот.

Инвестицията му през 2010 година, когато придобива надзорен дял, е от 175 млн. $. Днес отборът е оценен на 1.05 милиарда $.
Въпреки че от дълго време е отвън игрището, Джордан и неговата марка Air Jordan, която е благосъстоятелност на Nike, му генерират по над 100 млн. $ на година.
Шакил О'Нийл
Когато си помислите за велики вложители, надали ще се сетите за Шакил. Той стартира с вложения в огромните софтуерни компании, като Apple и Alphabet, които го вършат доста богат.

Високият 216 см някогашен баскетболист на Лос Анджелис Лейкърс, Орландо, Бостън и Финикс споделя, че се стреми да икономисва 75% от приходите си, като парите употребява за вложения в частни или обществени копании.
„ Планирам да влагам в неща, които ще трансформират живота на хората, “ сподели той през май пред CNBC.
Днес той има лична фешън линия, продава кецове в WalMart, съветва стартъп компании и влага в компании, на които оказва помощ, като ги популяризира. Вместо пари, той получава дял от компанията, както това се случи неотдавна с производителя на звънци и камери от ново потомство Ring.

Йон Циряк
Ако не сте почитател на тениса, надали сте чували неговото име. Бившата тенис легенда, треньор и управител взема решение преди време да обърне по-сериозно внимание на бизнеса. Така още през 2007 година той попада в листата на милиардерите на Forbes, като първия милиардер от Румъния. По това време положението му се прави оценка на 1.1 милиарда $.
Днес той разполага с 1.3 милиарда $, като парите са вложени в парцели, лизингови компании, застрахователни сдружения, възобновими енергийни източници и други
Стив Йънг
Йънг е един от създателите на капиталовата компания HGGC през 2000 година, като това се случва единствено година, откакто приключва спортната си активност като куотърбек на Сан Франциско.
Днес компанията ръководи 4.3 милиарда $, а самият Йънг се занимава с пет от вложенията на HGGC.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР