Родителски организации в отворено писмо настояват за подкрепа на присъственото

...
Родителски организации в отворено писмо настояват за подкрепа на присъственото
Коментари Харесай

Родители настояват за присъствено обучение на учениците

 Родителски организации в отворено писмо упорстват за поддръжка на присъственото образование на учениците в учебните заведения и на децата в детските градини и яслите.

Писмото е до премиера, до министрите на образованието и на опазването на здравето и до основния държавен здравен контрольор. В него родителските организации упорстват да се премислят ограниченията към децата в учебна, градинска и яслена възраст, както към школите и центровете за официално и неофициално обучение.

През настоящата образователна 2020/2021 година огромна част от учениците имат едвам по 8-9-10 седмици присъствено обучение спрямо 18-16 седмици отдалечено образование в електронна среда от разстояние (ОЕСР).

" Децата ни са затворени по домовете си посредством ОЕСР в продължение на месеци. Към прекъсването им от присъствено образование се прибягва като първа, а постоянно и единствена мярка за справяне с растежа на заболеваемост в страната.

Периодично се затварят ясли, центрове за неофициално обучение, спортни зали и центрове, школи за спомагателни занимания, центрове за работа с деца със специфични просветителни потребности.

България е единствената страна в Европейски Съюз, която затваря децата, като първа мярка за битка с COVID-19. Често отношението към учениците в прогимназиален и гимназиален стадий е дискриминационно.

На база на презумпцията, че те нямат потребност от възрастен човек, който да ги обгрижва денем, те бяха оставени на онлайн образование с сред от 8 до 13 седмици повече - 2-3 месеца според от съответния клас, по отношение на учениците от 1-и до 4-и клас.

Да не забравяме, че същите тези деца вече прекараха 2-3 месеца по домовете си в онлайн образование и през втория период на образователната 2019/2020 година ", пишат родителите в писмото си.

Те означават, че след пика в заболеваемостта през ноември и с последвалия спад, голяма част от учениците не бяха върнати присъствено в учебно заведение, а тази опция е трябвало да бъде употребена.

Това дълготрайно отнемане на децата от другарство, присъствено с връстници и учители, от придвижване, спорт в естествена среда, води до своите негативни последици, огромна част от които остават скрити за външния свят.

Децата се демотивират, губят предпочитание за учене, придвижване, развиване, стават инертни, апатични, концентрацията им е мощно намалена. При някои деца се отключват потиснатост и меланхолия. Учениците са по през целия ден пред монитора.

През времето, през което не се образоват, те приготвят домашни или учат пред същите тези екрани. Месеците в седнало състояние от заран до вечер пред мониторите водят и до разстройства на зрението, до проблеми с опорно-двигателния уред и до нервно-психични разстройства при подрастващите ", декларират родителите.

И означават, че съгласно данни на Национален статистически институт у нас има 707 000 възпитаници и 218 000 деца в детските градини. Считаме за изцяло безпричинно 925 000 деца, посещаващи учебно заведение и детска градина или ясла, да бъдат на онлайн образование поради 1196 деца (около 0,1 на сто) с позитивни проби на възраст сред 0 и 19 години, посещаващи градина или учебно заведение. Това е по едно дете на 2-3 учебни заведения или едно дете на 4-6 детски градини и ясли, споделят родителите.

Те упорстват, при първи данни за спад на заболеваемостта, всички възпитаници - от 1-и до 12-и клас, да бъдат връщани присъствено и да бъдат отваряни градини, школи, центрове за официално и неофициално обучение, преди разхлабването на всевъзможни други ограничения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР