Родителите вече имат достъп до електронните пациентски досиета на деца

...
Родителите вече имат достъп до електронните пациентски досиета на деца
Коментари Харесай

Родителите вече имат достъп до електронните здравни досиета на децата си

Родителите към този момент имат достъп до електронните пациентски досиета на деца си и всички техни електронни здравни документи, вписани в Националната здравноинформационна система (НЗИС). Това оповестиха на конференция през днешния ден заместник-министърът на опазването на здравето доцент Петко Стефановски и Ивайло Стойчев – управител планове в „ Информационно обслужване “. Участие в конференцията взе и Александър Огнянов – шеф на Дирекция „ Здравно-информационни системи “ в Министерство на здравеопазването.

За да получи достъп до здравното досие на детето си, е належащо родителят първо да реализира достъп до персоналния си профил в my.his.bg, което се прави посредством електронен автограф. Веднъж влезнали в личното си досие, родителите получават автоматизиран достъп и до профила на детето/децата си, показва .
Прочетете още
След сдвояване с мобилното приложение еЗдраве посредством QR-код, този достъп може да бъде реализиран през смарт телефона, без да е належащо наново потребление на електронния автограф или спомагателна регистрация.

За достъп на родителя до профил на дете се употребява базата данни на Главна дирекция „ Гражданска регистрация и административно обслужване “ (ГРАО).

След влизане в „ Моето пациентско досие “ в my.his.bg, от падащо меню всеки родител има опция да достъпи профила на детето/децата си. Системата е построена по този начин, че в случай че даден консуматор влезе в профила на детето си, секцията  „ Моето досие “ се трансформира с името на детето. При достъп до профил на дете през мобилното приложение еЗдраве, се пресъздава известие на червен екран, което предизвестява родителя, че към този момент не е в своя профил, а в този на детето му.

Новата функционалност дава достъп на всеки родител до всички вписани в НЗИС електронни записи на детето/децата – електронни прегледи, електронни посоки, резултати от проучвания, ваксини, предписания, кръводарявания, болничен престой и други Предстои там да бъдат добавени и медицинските бележки за опрощение на отсъствията, позволени в учебно заведение.

Мобилното приложение еЗдраве обезпечава опция и за активиране на вести, свързани с издаването на нов електронен здравен документ или коригирането на към този момент действителен подобен на дете. Активирането на известия се реализира през меню „ Настройки “ от профила. След като влязат в настройките на приложението, потребителите би трябвало да изберат „ Известия “ и да включат опцията „ За всички свързани лица “. Родителите имат опция да изберат дали да получават известия единствено за личния си профил, за всички свързани лица, или и за двете.

Възможността за достъп на родителите до пациентски досиета на деца беше безапелационен победител в анкетата на уеб страницата his.bg за желанията на потребителите какви нови функционалности би трябвало да съдържа електронното здравно досие.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР