Родителите трябва да започнат да почистват устната кухина още след

...
Родителите трябва да започнат да почистват устната кухина още след
Коментари Харесай

Нито една община не иска социален зъболекарски кабинет

Родителите би трябвало да стартират да почистват устната празнина още след първия зъб.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Премиерът сдобри лекарите, здравния министър и касата за рамковия контракт

Бойко Борисов персонално убедил колебаещите се представители на страната да подпишат съглашението без актуализация на бюджета на здравния фонд
28 фев 2018
Здравната каса призна за задълженията, само че няма да ги заплаща

Плочев се оказа прав, обаче актуализация на бюджета няма да има
26 фев 2018 20% от родителите не водят децата си на ортодонт Нито една българска община не е поела ангажимент да подреди зъболекарски кабинет и да предложения експертите да работят там и да дават услуги на обществено слаби пациенти. Това заяви доктор Николай Шарков, ръководител на Българския зъболекарски съюз на конференция за деня на оралното здраве. Инвестицията в обзавеждане на една процедура е сред 60 и 100 хиляди лева В България работят 9200 зъболекари, само че всички те са частници и извършват напълно малко действия, платени от здравната каса.

Въпреки това съюзът е водил договаряния с голям брой общини да обзаведат процедура, в която зъболекарите от района да преглеждат и лекуват пациенти, които не могат да си разрешат услугата. Нито една община, обаче, не се е съгласила да влага в това начинание. В същото време измежду съсловието съществува скрита безработица, изключително в огромните градове. При приблизително 1200 дущи на един ортодонт в границите на Европейски Съюз, в България на един ортодонт се падат приблизително 900 пациенти, а в София и Пловдив – по 300.

Председателят на зъболекарския съюз доктор Николай Шарков показа световно изследване на Световната дентална федерация, съгласно което единствено 13% от родителите са завели детето си на обзор още след първия поникнал зъб, каквато е здравната рекомендация. Оказва се, че 20% от родителите на деца до 18 година въобще в никакъв случай не са ги водили на ортодонт. Освен това доста дребна част от възрастните предизвикват децата да пазят непрекъснатите си зъби. Само 8% от тях ги предизвикват да носят протектори за уста когато спортуват, изключително бойни спортове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР